Afrika

Sudan ile Güney Sudan anlaşamadı

İki ülke arasında bir haftadır süren görüşmelerde sınır bölgeleri ve petrol gelirinin paylaşımı meselelerinde mutabakat sağlanamadı.

Konular: Petrol

Haberin Öne Çıkanları

Cuba'da görüşecekler

Petrol sorunu sürüyor

20 yıl savaştılar

Sudan'ın petrol rezervlerinin dörtte üçü, bağımsızlığını kazanan Güney Sudan'da kalmıştı. [AFP]

güney sudan ve sudan arasındaki petrol kaynaklarına ilişkin anlaşmazlığı gidermek amacıyla cumhurbaşkanları salva kiir ile ömer el beşir'in bir haftadır süren görüşmeleri sonuçsuz kaldı. taraflar, sınır bölgeleri ve petrol gelirinin paylaşımı meselelerinde anlaşamadı. 

öngörülenden üç gün önce biten görüşmelerde, hartum'un cuba yönetiminin sudan'da esir olduğunu iddia ettiği 35 bin kişinin akıbetini ele almaması da rol oynadı. 

ancak arabucular, iki ülkenin cumhurbaşkanlarını kısa süre içerisinde yeniden güney sudan'ın başkenti cuba'da biraraya geleceğini açıkladı. 

193'üncü ülke

sudan'da 20 yıl süren iç savaşın ardından 2005 yılında barış süreci başladı. güney sudan, kuzey'den ayrılarak temmuz ayında bağımsızlığını ilan etti ve böylece dünyanın 193'üncü ülkesi oldu. 

petrol rezervi ve altyapı

güney sudan, kuzey'den 2011'in temmuz ayında ayrılarak bağımsızlığını ilan etmişti.

sudan'ın petrol rezervlerinin dörtte üçü, bağımsızlığını kazanan güney sudan'da kaldı. ayrılık gerçekleşmeden önce sudan’ın günde 470 bin varillik petrol üretiyordu.

güney sudan’ın en büyük sıkıntısı petrolü işleyecek teknolojiye ve altyapıya sahip değil, altyapının büyük kısmı sudan’da bulunuyor.

bu durum da iki tarafın üretim sürecinde ne kadar yer alacağı konusunda tartışma yaratıyor.

sudan yönetimi, liman vergilerini ödemediği gerekçesiyle 650 bin varil petrol yüklü güney sudan gemilerinin hareket etmesine izin vermiyor.

ayrılmadan 20 yıl boyunca savaşan ve toplam 2 milyon kişinin ölümüne sebep olan iki ülke aylardır süren görüşmelerden sonuç alamıyor. 

kaynak. ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;