Afrika

Sudan isyancıların kasabasına girdi

Ordu birlikleri Kurmuk kentinde isyancıları 'sürdüğünü' ve çatışmalarda çok sayıda ölü olduğunu duyurdu. Muhalifler de bilgiyi doğruladı.

Haberin Öne Çıkanları

'Savaş henüz bitmedi'

Çatışmalar sürüyor

Uzlaşı sağlanamadı

Ülkede yaşanan çatışmalar sınırda yaşayan yerel halkın evlerini terketmesine sebep oluyor. [Reuters]

İkiye bölündü

sudan'da 1 milyon 500 bin insanın hayatını kaybettiği uzun iç savaş sonunda 2005 yılında barış süreci başladı. süreç, güney'in kuzey'den ayrılarak temmuz ayında bağımsızlığını ilan etmesi ve dünyanın 193. ülkesi olmasıyla sonuçlandı. referandumda halkın yüzde 99'u bağımsızlıktan yana oy kullandı. 

sudan’da ordu birlikleri, muhaliflerle iki ay süren yoğun çatışmaların ardından güney sudan sınırı yakınındaki kurmuk kasabasına girdi. savunma bakanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, ‘isyancıların sürüldüğü’ ve çıkan çatışmalarda bir çoğunun öldürüldüğü ya da yaralandığı ifade edildi.

sudan halk özgürlük hareketi sözcüsü süleyman osman da birliklerin kurmuk’tan stratejik bir karar gereğiyle çekildiğini ancak mavi nil eyaletinde savaşın henüz bitmediğini açıkladı.

güney sudan’ın temmuz ayında bağımsız olmasının ardından güney kordofan bölgesi, kuzey yönetiminde kaldı. bu tarihten beri güneydeki isyancılar ile sudan ordusu arasında çatışmalar yaşanıyor.

yoğun çatışmalar

hartum hükümetine karşı savaşan çok sayıda isyancı temmuz ayında güney sudan’ın bağımsız olmasıyla bu ülkenin sınırları içinde kaldılar, sınırda bulunan güney kordofan ve mavi nil gibi bölgeler, ordu ve güney sudanlı isyancıların yoğun çatışmalarına sahne oluyor.

çatışmalar, petrol endüstrisi ve diğer zenginlikleri nasıl paylaşacakları konusunda henüz uzlaşma sağlayamamış olan hartum hükümeti ve güney sudan arasında gerginliğe yol açıyor. her iki taraf da birbirini kendi bölgelerindeki isyancıları desteklemekle suçluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;