Afrika

Sudan'da petrol gerilimi

Akaryakıta devlet desteğinin azalmasına yönelik protestolarda dördüncü gün geride kaldı. Muhalifler, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu 60’a yakın kişinin öldüğünü iddia etti.

Konular: Petrol

başta başkent hartum olmak üzere farklı kentlerdeki protestolarda ölü sayısı artıyor. muhalif halk kongresi partisi, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu 60’a yakın kişinin öldüğünü iddia etti.

devletin resmi haber ajansı suna ise olayların başlangıcından bu yana ölü sayısına ilişkin ilk kez bilgi geçti. suna'ya göre dört günde aralarında polislerin de olduğu 29 kişi öldü.

protestocularla polis arasındaki çatışmalar gece de devam ediyor. başkent hartum’un bazı bölgelerinden dumanlar yükseliyor. 

umm derman kentinde, iktidarda bulunan sudan milli kongre partisi’nin binası göstericiler tarafından ateşe verildi. yollar kesildi. araç lastikleri yakıldı. 

ülkede haberleşme kaynakları hükümet tarafından kesilmiş durumda. başkent hartum'da önceki gün kesilen internet hizmeti hala verilmiyor. 

gösteriler devam ediyor

ülkenin orta kesimindeki vüd medeni, doğudaki kesla, kardovan’ın el-beyd ve güney darfur’un başkenti niyala’da da geniş katılımlı gösteriler sürüyor.

hükümete yakın sudan gazetecilik hizmetleri merkezi, başkent hartum'daki okulların ay sonuna kadar tatil edildiğini duyurdu.

sudan yönetimi olaylara katılan bazı kişilerin gözaltına alındığını açıkladı.

iktidardaki milli kongre partisi, muhalefeti olayları provoke etmek ve bozgunculuk yapmakla suçladı. darfur’da hükümete karşı savaşan gruplardan devrimci cephe elemanlarının göstericilerin içine sızdığını ve şiddet olaylarını körüklediğini iddia etti.

devrimci cephe de hartumda başlayan devrime destek verdiğini duyurdu. halkı güvenlik güçlerinin emirlerine uymamaya çağırdı.

sudan hükümeti geçen pazar günü akaryakıt fiyatlarındaki devlet desteğinin kaldırılmasını kararlaştırmıştı. bu karar, ülke genelinde geniş çaplı tepki ve protestolara yol açmıştı.

güney sudan’ın bağımsızlığı petrol gelirini bitirdi

ülkenin en önemli gelir kaynağı olan petrol rezervleri, güney sudan’ın 2011 yılında bağımsızlığını ilan etmesiyle kaybedildi.

haziran 2012’den bu yana petrol desteğini azaltan hükümet, altın ihracatıyla bir süredir bu açığı telafi ediyordu. ancak küresel altın fiyatlarının da düşmesiyle, akaryakıt fiyatlarını daha da yükseltmek zorunda kaldılar.

akaryakıttaki bu artışın, yoksulları daha fazla etkileyeceği ve enflasyonu yükselteceği tahmin ediliyor.

hükümet, temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 23,8 olarak bildirmişti. bağımsız analizlerde ise gerçek oranın yüzde 50’den fazla olduğu ifade ediliyor.

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;