Diğer Sporlar
Sumo’nun değişen yüzü: Moğolistan
Sumo, geleneksel bir Japon sporu olsa da Moğolistan özellikle son 10 yılda bu spor dalında büyük bir mesafe katetti. Dünyanın en iyi sumocuları arasında Moğollar da var.
sumo, japonya’da tarihi çok eskilere, adetlere ve törelere dayanan bir güreş türü. hedef rakibin işaretlenmiş çemberden dışarıya çıkmasını veya yere düşmesini sağlamak. binlerce kişinin tribünden izlediği karşılaşmalar aynı zamanda kültürel de bir etkinlik.
suma bir japon spor. ama son dönemde moğolistan’ın bu spora olan ilgisi dikkat çekiyor. 2000’li yılların başında moğol sumocular mücadelelerini japonya’ya taşıdılar. asashōryū akinori, ilk moğol yokozuna (büyük şampiyon) oldu. onu hakuho, harumafuji, kyokutenko gibi başarılı moğol sumocular takip etti.
dünya sumo şampiyonası’ndan birkaç gün önce fotoğrafçı taylor weidman, moğolistan’ın ulaanbaatar kentinin dışındaki bir sumo eğtim kampında, onları takip ediyor. sumocular bu şampiyonada başarılı olup uluslararası arenada basamakları tırmanıyor ve bu işin gerçek yeri japonya’ya doğru kapılar açılıyor.
kamptaki sumocular küçük odaları paylaşıyor ve ranzalı yataklarda yatıyor. sumo tekniğini günde bir kez uyguluyor, diğer zamanlarda kardiyo ve güç egzersizi yapıyor. yemekleri ‘devasa’ boyutta. yaklaşık bir aydır da kampta her gün aynı şeyi yapıyorlar.
sumocuların tabaklarında büyük miktarda koyun eti ve pirinç var. sumocular günde iki öğün bunu tüketmeliler.
sumocuların vücut yapısı tabii ki önemli ama yeterli değil. başarının gelmesi için çeviklik, hız ve teknik de gerekiyor. bu sporcuların sıkı disiplinlileri var. araba kullanamazlar. sokakta, yukata ve geta adı verilen geleneksel kıyafeti giymek zorundalar. saçlarını da belirli bir şekilde yapmalılar.
haha önceleri hep japonya ile anılan sumo, son 10 yılda moğolistan’da da büyük ivme kazandı. sumoların en üst mertebesi olan ‘yokozuna’ların hepsi moğolistan’dan geldi.
sumo, bir olimpiyat sporu değil. ama moğollar sumoya benzer judo ve güreşte olimpiyat tarihinde 26 madalya kazandılar. moğolistan’da sumonun bu denli öne çıkmasının nedeni ülkenin kültüründe yatıyor. ülkede neredeyse her çocuk, güreşle büyüyor.
fotoğrafçı taylor weidman, bu durumu japon taraftarlara sorduğunda “moğollar sumoda başarıya daha aç. japon sumocular hatta şampiyonlar ulusal standartlara göre zengin değiller. moğolistan’da aynı maaşlar daha büyük görünüyor. moğolistan’da sumo şampiyonları inanılmaz derecede ünlü ve eski şampiyonlar sumodan sonra kariyerlerini siyaset ve iş alanında değerlendiriyor” cevabını almış.
kaynak: al jazeera ve cnn international
Yorumlar