Türkiye Süper Ligi

Süper Lig'de heyecan başlıyor

Süper Lig'de 2014-2015 sezonu, 102 günlük aranın ardından bugün başlayacak. İlk gün iki maç oynanacak.

Konular: Futbol
Süper Lig'de geçtiğimiz sezonu Fenerbahçe şampiyon olarak tamamladı. [Fotoğraf: AA]

3,5 ay ara verilen süper lig'de, 57'nci sezonun ilk maçları balıkesirspor-akhisar belediyespor ve çaykur rizespor-gençlerbirliği arasında.

türkiye'nin yedi bölgesindeki 14 ilden 18 takım, dokuz ay sürecek toplam 306 maçlık sezonda, yeni transferlerle güçlendirdikleri kadrolarıyla, belirledikleri hedeflere ulaşmaya çalışacak.
 

İlk hafta programı

cuma
balıkesirspor-akhisar bld.
rizespor-gençlerbirliği
cumartesi
eskişehirspor-konyaspor
bursaspor-galatasaray
başakşehir-kasımpaşa
mersin idmanyurdu-beşiktaş
pazar
erciyesspor-trabzonspor
sivasspor-gaziantepspor
fenerbahçe-karabükspor

56'ncı yılını fenerbahçe'nin şampiyonluğuyla geride bırakan süper lig'de geçen sezon ligden düşen kayserispor, antalyaspor ve elazığspor'un yerlerini bu sezon istanbul başakşehir, balıkesirspor ve mersin idmanyurdu aldı.

süper lig'de 2014-2015 sezonu 4 ocak 2015 tarihinde yapılacak 16'ncı hafta maçlarıyla devre arası tatiline girecek.

ikinci yarı, 25 ocak 2015'te yapılacak 17'nci hafta maçlarıyla başlayacak ve sezon 31 mayıs 2015'te tamamlanacak.

lig'de sezonun ilk derbisi altıncı haftada galatasaray ile son şampiyon fenerbahçe arasında, türk telekom arena'da oynanacak.  

ligde mücadele edecek 18 kulüpten 11'i geçen sezonu bitirdiği teknik direktörleriyle yolunu ayırırken, sadece 7 kulüp başarıyı eski teknik adamlarla arayacak. 

süper lig kulüpleri teknik direktör konusunda tercihlerini yine ağırlıklı olarak türk teknik adamlardan yana kullandı. 18 takımlı ligde yeni sezonda 13 türk, 5 de yabancı teknik adam çalışacak.  

futbolda 10 haziran'da başlayan birinci transfer ve tescil dönemi fifa kuralları gereği 12 hafta sürecek ve 1 eylül pazartesi günü mesai saati bitiminde sona erecek.

süper lig'de yenilikler

yabancı sayısı: süper lig'de 2014-2015 sezonunda kulüpler, en fazla 8 yabancı futbolcuyu tescil ettirebilecek ve 18 kişilik isim listesine yazabilecek. ancak bir müsabakada aynı anda en fazla 5 yabancı uyruklu futbolcu oynatabilecek.

geçen sezon kulüpler kadrolarında en fazla 10 yabancı futbolcu bulundurup, ancak 6'sını 18 kişilik maç kadrosuna alabiliyor ve aynı anda sahaya sürebiliyordu.

tribün kapatma cezası: bu cezada, kulüplerin türkiye futbol federasyonu'na (tff) bildirdikleri stadyum krokilerine göre belirlenen tribün veya tribünlere seyirci sokulmayacak ve bu ceza uygulanırken kale arkaları ve diğer karşılıklı iki tribün olmak üzere toplam 4 tribün dikkate alınacak. bu ceza, çirkin ve kötü tezahürat eylemlerine verilecek para cezalarından sonra uygulanacak olup artık kadın ve çocuk taraftarların seyircisiz oynanan müsabakalara ücretsiz olarak girmesi uygulaması kaldırıldı. 
 

Dördüncü yıldız yarışı

süper lig'in 57'nci sezonu şampiyonluk adaylarından fenerbahçe ile galatasaray için ayrı bir anlam taşıyacak.

her iki ekibin de 1959'da başlayan lig tarihinde 19'ar şampiyonluğu bulunuyor. tff'nin her beş lig şampiyonluğuna bir yıldız uygulaması kapsamında bu iki takımdan birisi sezon sonunda şampiyonluğa ulaşırsa, dördüncü yıldızı takan ilk ekip olacak. 

çirkin ve kötü tezahürat cezasında değişiklik: çirkin ve kötü tezahürat eyleminin evsahibi takım, misafir takım ve türkiye kupası müsabakaları açısından ayrı ayrı cezalar öngörüldü. bu cezaların uygulamasında kulüplerin evsahibi olarak oynadığı müsabakada aldığı cezalar sadece evsahibi olarak oynayacağı karşılaşmalarda ve misafir kulüp olarak oynadığı maçlarda aldığı ceza, misafir kulüp olarak oynayacağı müsabakalarda infaz edilecek. benzer şekilde, lig müsabakalarında alınan cezalar lig maçlarında ve kupa müsabakalarında alınan cezalar kupa karşılaşmalarında infaz edilecek.

dördüncü ihlalde tribün kapatma, dokuzuncu ihlalde 1 maç seyircisiz, 13 ve sonraki ihlaller de ise iki maç seyircisiz ve para cezaları verilecek.

kaybolan sprey boya: süper lig'de yeni sezonda kaybolan sprey boya uygulaması ilk kez yapılacak. fifa'nın türkiye'de düzenlenen 2013 fifa 20 yaş altı dünya kupası'nda ilk kez denediği, bu yaz brezilya'da gerçekleştirilen 2014 fifa dünya kupası'nda da devam ettirdiği uygulamayla hakemler, baraj mesafelerini bellerinde taşıdıkları kaybolan sprey boyayla işaretleyerek ayarlayacak.

e-bilet dönemi: tff, geçen sezon sonunda, 4 nisan 2014 itibarıyla hayata geçirdiği elektronik bilet (e-bilet) uygulamasını bu sezon başından itibaren yaygın biçimde başlatacak.

kaynak: aa 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;