PKK

Sur'daki çatışmalarda yanan tarihi camide büyük hasar

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lılar ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar sırasında kentteki ilk Osmanlı eseri Fatihpaşa Camii'nde yangın çıktı. İtfaiye ve polis ekipleri, çatışmalar nedeniyle yangına müdahale edemedi. Cami büyük hasar gördü.

Konular: Türkiye, PKK

pkk'ya yönelik operasyonların devam ettiği sur ilçesinde, sokağa çıkma yasağının sürdüğü 6 mahalleden biri olan fatihpaşa mahallesindeki fatihpaşa camii'nde (kurşunlu camii) sabah saatlerinde yangın çıktı. pkk'nın gençlik yapılanması ydg-h’lılar tarafından atılan el yapımı patlayıcı nedeniyle saat 10:00'da çıkan yangın kısa sürede büyüdü. 155 polis imdat, büyükşehir belediyesi itfaiyeye yangın ihbarı yaptı. ancak bölgeye yaklaşan itfaiye ekipleri can güvenliği nedeniyle yangına müdahalede bulunamadı. kısa sürede büyüyen yangın caminin tümüne kapsadı. tarihi caminin büyük oranda zarar gördüğü öğrenildi. 

diyanet işleri başkanı mehmet görmez, başkanlığın twitter hesabından olayla ilgili açıklama yaptı. "saldırı, mabetlerin masumiyetine karşı yapılmış bir saldırıdır ve asla kabul edilemez" dedi.

1516-1520 yıllarında dönemin diyarbakır valisi bıyıklı mehmet paşa tarafından yaptırılan ve kubbelerinin kurşunla kaplı olması nedeniyle 'kurşunlu' diye de anılan, diyarbakır'daki ilk osmanlı eseri cami, 2 yıl önce vakıflar genele müdürlüğü tarafından restore edilmişti. cami daha önce çatışmalardan zarar görmüş, caminin kapı, duvar ve camlarında hasar oluşmuştu.

pkk'lıların önceki gün kurşunlu camii'nin içinden açtığı ateş sonucu özel harekât şube müdürlüğü'nde görevli polis memuru mustafa katırlı şehit olmuştu.

sokağa çıkma yasağında 7. gün

pkk'nın şehir yapılanması ydg-h üyelerin açtığı hendek ve bomba tuzaklı barikatların temizlenmesi için altı mahalle, bir sokak ve dağkapı meydanında ilan edilen sokağa çıkma yasağında yedinci güne girildi. sur ilçesinde yedi günden bu yana operasyon ve çatışmalar da sürüyor.

ilçede polis ve jandarma özel harekât timleri ile pkk'lılar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. tarihi ilçede bomba ve silah sesleri yankılanıyor. 1 polisin şehit olduğu, on polisin yaralandığı operasyonda şimdiye kadar yedi pkk'lı öldürüldü.

[Fotoğraf: AA]

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;