Çözüm süreci

'Süreç kaldığı yerden devam'

HDP'nin İmralı heyeti, çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığın aşılması için hükümet ile yaptıkları görüşmelerden olumlu izlenim edindiklerini açıkladı. HDP'ye göre İmralı heyeti değişmeyecek ve sekretarya da kurulacak.

Baluken, Önder ve Buldan'dan oluşan HDP heyeti bir basın toplantısı düzenledi. [Fotoğraf: Zeki Öztürk/Al Jazeera]

çözüm sürecinde yaşana tıkanıklıkla ilgili hdp'nin imralı heyetinin hazırladığı açıklamayı grup başkanvekili pervin buldan okudu.

buldan, hükümetle yaptıkları görüşmeler sonucunda sürecin kaldığı yerden devam etmesi yönünde bir irade gördüklerini söyledi. "sürecin kaldığı yerden devam etmesi konusunda karşılıklı bir irade ortaya çıktığı izlenimi oluşturmuştur" dedi. 

yaşanan tıkanıkta  "partimize ve heyetimize verilen cevap çözümsüzlük dili olmuştur" diyen buldan şunları söyledi: 

"çözüm için çok kıymetli zamanın heba olmasına neden olmuştur. biran önce somut adım atılmalıdır. bu süreçte partimiz ve heyetimiz üzerinde tahakküm kurmaya çalışmaktan vazgeçilmelidir. kararlılığımız bundan sonra da aynı ciddiyet ve sorumluluk içinde devam edecektir. kamu düzeninin sorumluluğunu partimize bırakarak çatışmalardan hdp sorumluymuş gibi davranmak büyük bir yanlıştır. kamu düzeninin sağlanmasının biricik yolu ülkede barış temelli tam demokratik sistemin temelli tesisidir. bunun için yapılması gereken görüşmelere ambargo koymak değil tam tersine bunları sıklaştırmak ve tüm demokratik mekanizmaları devreye sokmaktır. bu görüşmelerin başlamasıyla birlikte hükümetin üzerine düşen, sayın öcalan’ın tarihi görevini yerine getirebilmesi için imkanları sağlamaktır"

'heyeti öcalan belirler'

gazetecilerin imralı heyetinin değişmesi ihtimali olup olmadığı yönündeki sorularını, heyetin üyelerinden hdp milletvekili sırrı süreyya önder yanıtladı. önder'e göre heyet değişmeyecek: 

"bu heyeti sayın öcalan belirledi, onun dışında kimse müdahale edemez. bunu ne biz ne öcalan kabul edecektir. bunun zaten bir faydası yok. hükümetin 'ben tayin ederim' dili barışın dili değildir. heyette bir değişiklik olamaz."

önder de salı günü hükümet yetkilileriyle yaptıkları görüşmeden sürecin devamı konusunda bir irade ve bir kararlılık işareti aldıkların söyledi. 

öcalan'a sekretarya oluşturulması konusunda da değinen önder, 'hükümetin bunu milliyetçi oyların düşeceği kaygısıyla 2015 seçimlerinden sonraya bırakacağına' dair söylentileri yanıtladı: 

"sekretarya bugün kararlaştırılmış bir şey değil, sayın arınç o konuda talihsiz bilgi verdi. çok önceden üzerinde uzlaştığımız bir şeydi. bu çok akıllıca, insani ve aynı zamanda da zorunlu bir durumdur. bu 'milliyetçi oylar ve seçim' meselesi oluşturulmuş bir yanlış algıdır. bu ülkede hiç kimse eğer faşist değilse barışı sağlayan siyasal yapılara karşı olacağını sanmıyorum. 'barışı getirirseniz oyunuz düşer', bu nerede görülmüştür? gençler ölmeye devam ederse iktidarlar düşerler. seçimden önce mi sonra mı tartışması abesle iştigaldir. 'barış hemen şimdi' diyoruz."

silahların bırakılması ve af

önder'e başbakan ahmet davutoğlu'nun silahların artık bırakılması ve pkk'nın sınırları terkmetmesi gerektiği yönündeki açıklaması da hatırlatıldı.

önder kendilerinin siyasi bir parti, pkk'nın silahlı bir örgüt olduğunu hatırlattı. "bu ülkede tam bir barış ve demokrasi için ne gerekiyorsa bir an önce yapmalıyız, af da buna dahil. biz taraflar arasında bir diyalog kurulmasından sorumluyuz, bunun dışındakilerden ne sorumlu tutulabiliriz ne de itham altına konulabiliriz" diye yanıt verdi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;