Suriye'de iç savaş

Suriye Dışişleri Bakanı muhaliflerin ardından Rusya'da

Suriyeli muhaliflerin Kasım ayı başındaki ziyaretinin ardından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim de Rusya'ya gitti. Muallim, Rusya’nın Soçi kentinde Devlet Başkanı Putin ile görüşecek.

Konular: Suriye, Rusya, Ortadoğu
Velid Muallim, Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından tarafların Halep'te ateşkesi desteklediğini söyledi. [Fotoğraf: AFP-arşiv]

rus mevkidaşı sergei lavrov ile de görüşmesi beklenen muallim’in ziyareti suriyeli muhaliflerin rusya’daki görüşmelerinin ardından gerçekleşiyor.

suriye’de yayın yapan rejim yanlısı el vatan gazetesinin genel yayın yönetmeni vaddah abidrabbu, moskova’da yapılacak bu görüşmeyle ilgili olarak “putin, rusya’da ‘suriyeliler arasında’ başlayacak yeni barış görüşmelerini hayata geçirmek istiyor” demişti.

buna göre moskova’da yapılacak görüşmelerde, ‘bağımsız muhalif figürlerin yer alacağı’ bir geçiş hükümetinin kurulması,  2016 başlarında seçime gidilmesi ve hatta yeni bir anayasa hazırlanması bile masaya yatırılacak planın bir parçası olacak.

muaz hatib: esed ile görüşmeye karşı değilim

muaz hatib, kısa bir süre önce suriye meselesiyle ilgili temaslarda bulunmak üzere moskova’ya gitmiş ve esed rejimi ile görüşmeye karşı olmadığını belirtmişti.

muaz hatib, yeni bir muhalif yapı oluşturulacağına dair iddiaları reddediyor, ancak rusya’da rejimin karşısına yeni bir oluşumun oturtulmasının planlandığı açık.

çünkü mevcut muhalif koalisyonun, özellikle ocak ve şubat ayında cenevre’de yapılan ve sonuçsuz kalan barış görüşmelerinden sonra rejimle yeniden masaya oturma ihtimali görünmüyor.

batı ülkelerinde, suriye’deki birçok muhalif gruba ‘cihatçı’ gözüyle bakıldığı mevcut durumda, suriye rejimi hem ‘yeni ve yapıcı bir muhalefet’ algısı yaratmaya hem de bu muhalefetle masaya oturarak çözüm yanlısı bir tavır sergilediği mesajını vermeye çalışıyor.

bazı muhalif grupların yer alacağı geçiş hükümeti fikri ise, esed’in ‘makyajlanarak varlığını sürdürmesi’ planı açısından önem taşıyor.

smdk içinde tepkiler

muaz hatib başkanlığındaki muhaliflerden oluşan heyetin, suriye'de siyasi çözüm yollarını görüşmek üzere moskova'ya yaptığı ziyaret, smdk içinde tepkilere neden olmuştu. 

ziyaretin detaylarına ilişkin bilgi veren hatip, suriye muhalefeti içinde yeni bir siyasi akımın oluştuğunu, yakında bunun duyurusunu yapacaklarını ve bu akımın suriye'deki krize çözüm bulmak için rejimle masaya oturmaya hazır olduğunu ifade etmişti.

smdk üyelerinden adını vermek istemeyen bir yetkili de, smdk'ye alternatif olmak üzere yeni bir oluşum hazırlıkları yapıldığını ve söz konusu oluşumda eski başkan hatib'in de bulunduğunu söylemişti.

yeni meşruiyet hamlesi mi?

abd öncülüğündeki koalisyonun suriye ve irak’ta irak şam islam devleti’ni  (işid) hedef alan operasyonları başlatması, bölgede bir süredir dikkatlerin esed rejiminin ihlallerinden başka yönlere kaymasına neden oldu.

esed rejimi de bu durumdan faydalanarak, özellikle suriye’nin kuzeyindeki halep kentinde muhaliflere yönelik askeri operasyonlar ve varil bombalı saldırıları artırdı.

abd’nin ısrarla “hedefte esed yok işid var” açıklamalarını yapmasıyla, son haftalarda halep’i neredeyse tamamen kuşatarak sahadaki gücünü artıran esed’in, moskova’daki görüşmelerle yeni bir ‘meşruiyeti sağlama’ hamlesi yaptığı göze çarpıyor.

sahada ve uluslararası arenada rüzgarın kendi lehine estiğini düşünen rejim, yeni bir barış inisiyatifini uluslararası kamuoyuna pazarlamaya çalışıyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;