Suriye'de iç savaş

Suriye muhalefeti Çin’de

Güvenlik Konseyi’ndeki oy hakkını Rusya ile birlikte Suriye rejimi lehine kullanan Çin’i ziyaret eden SMDK Başkanı Ahmed Carba, Cenevre’de üçüncü tura şartlı yeşil ışık yaktı.

Konular: Ortadoğu, Suriye, Çin
Suriye muhaliflerinin meşru temsilcisi SMDK'nın Başkanı Carba, Esed rejimine yaptırımlara karşı çıkan Çin'e ilk kez gidiyor. [Reuters]

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı ahmed carba, dört gün sürecek ziyaretin ilk gününde çin dışişleri bakanı vang yi ile görüştü.

şinhua ajansının haberine göre, carba görüşmede suriye hükümetinin samimiyet göstermesi halinde, smdk'nın cenevre barış görüşmelerinin üçüncü turuna katılmaya istekli olduğunu söyledi. 

suriye dışındaki muhalefetin başkanı carba, ilk kez gittiği çin’de krizin çözümünde en iyi yol olarak siyasi çözümü işaret etti, smdk’nın teröre karşı durduğunu söyledi.

bmgk'nın 5 daimi üyesinden biri olan çin'in krizdeki tüm taraflarla iyi ilişkiler içinde olduğunu söyleyen carba, “suriye'de dengeli bir çözüme ulaşmak için çin'in siyasi çözümü teşvik etmekte önemli rol oynayabileceğini umuyorum” dedi.

çin, suriye’deki iç savaşın başından bu yana, esed rejimine yaptırım öngören üç birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk) karar tasarısını rusya ile birlikte veto etmişti.

rusya ve çin üç yıl sonra ilk kez şubat ayında, suriye halkına insani yardımları kapsayan karar tasarısında evet oyu kullanmıştı. 

cenevre’de üçüncü tur

çin dışişleri bakanı vang da suriye'deki krizin çözümünde cenevre’de üçüncü turu işaret etti, çin’in barış görüşmelerine katkı yapmak istediğini söyledi.

vang, smdk'nın ziyaretini "iyi bir fırsat" olarak değerlendirdi ve suriye konusunda derinlemesine görüşmelerde bulunulacağını aktardı.

suriye’deki iç savaşın taraflarını ateşkese çağıran çin dışişleri bakanı, smdk dahil suriye'deki çeşitli taraflarla temaslarını sürdüreceklerini ve diyaloğa hazır olduklarını söyledi.

carba ve muhalefet heyeti çin dışişleri bakanı yardımcısı cang mingdı ile de görüştü.

carba dört gün sürecek ziyarette çinli uzman ve bilimadamlarıyla da bir araya gelecek.

mart ayında dördüncü yılına giren iç savaşta suriye’de 150 binden fazla insan öldü, iki buçuk milyondan fazla suriyeli evinden oldu.

 

kaynak: al jazeera, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;