Ortadoğu

Suriye ordusu saldırıları artırdı

Ülkede son 24 saatte rejime bağlı ordu birliklerinin çeşitli kentlere ağır silahlarla düzenlediği saldırılarda dokuzu çocuk, altısı kadın 60 kişinin öldüğü duyuruldu.

Esed'e bağlı ordu birlikleri Muhaliflerin bulunduğu bölgeleri bombalıyor. [AFP]

merkezi londra'da bulunan suriye insan hakları örgütü (snhr), yönetime bağlı güçlerin muhaliflerin yoğun olduğu bölgeleri karadan ve havadan bombaladığını açıkladı.  

snhr saldırıların başkent şam’ın kuzey doğusunda bulunan rif şam bölgesinde yoğunlaştığını kaydetti.

son 24 saatte yapılan saldırılarda başkent şam'ın banliyöleri ile kırsalında 24, hums'ta 12, haseke'de 11, dera'da 6, halep ve idlib'de 3'er ve deyru'z zor kentinde 1 olmak üzere 60 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

suriye genel devrim konseyi (srgc) ise özgür suriye ordusu'na (öso) bağlı birliklerin dera'nın inhil beldesinde rejime ait önemli kontrol noktalarını ele geçirdiğini açıkladı.

srgc’nin iddiasına göre öso beldede 6 tankı imha etti, çok sayıda askeri öldürdü ve onlarcasını da esir aldı.

muhaliflerin beldede esed güçlerine ait çok sayıda askeri aracı da ele geçirdiği aktarıldı.

misilleme olarak rejim güçlerinin ise başkent şam'ın doğu guta, yermuk, muaddamiye, dareyya ve berze bölgelerine havan topu ve roketlerle saldırdığı kaydedildi.

muhalifler, rejimin yoğun bombardımanına rağmen berze’ye bağlı adra’da un depolarının bulunduğu yerlerin kontrolünü ele geçirdiğini duyurdu.

deyr ez-zor’da bombalı saldırı

al jazeera kaynaklarının aktardığına göre suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan deyr ez-zor kentinin ayyaş semtinde muhalifler bölgenin en büyük gıda ve mühimmat deposuna bombalı araçlarla saldırdı.

depoda meydana gelen patlamaların ardından muhalifler aynı bölgede bulunan askeri karakolu da hedef aldı.

saldırıların ardından suriye hava kuvvetleri’ne ait savaş uçakları muhaliflerin bulunduğu bölgeleri bombaladı.

fırat nehri üzerinde bulunan deyr ez-zor’da yaklaşık iki yıldır muhalifler ile rejim güçleri kenti tamamen ele geçirmek için savaşıyor.

kentin nüfusu sünni araplar, kürtler, ermeni ve süryanilerden oluşuyor. 

kalamun’da çatışmalar sürüyor

lübnan sınırında şam – hums arasındaki uluslararası karayolu yakınında bulunan kalamun bölgesinde yer alan nebek kasabasının kontrolü rejim güçlerinin elinde. aynı bölgede bulunan stratejik öneme sahip son yer olan yabrud kasabasında ise çatışmalar devam ediyor.

esed’e bağlı ordu birlikleri pazar günü lübnan hizbullah’ına bağlı şii savaşçılar eşliğinde bölgeyi kontrol altına almak için saldırı başlatmıştı.

rejim güçleri buradan geçen stratejik konuma sahip karayolunu kontrol altına almak istiyor. iddialara göre lazkiye limanı’na imha edilmek üzere şam’dan yola çıkacak kimyasal silahlar bu yol üzerinden taşınacak. yaklaşık bir yıldır muhaliflerin kontrolünde bulunan bu bölge lübnan’dan rejimi desteklemek üzere ülkeye giriş yapan savaşçıların da kullandığı güzergah.

öte yandan suriye resmi haber ajansı sana, güvenlik güçlerinin başkent şam'ın doğu kesimlerinde düzenlediği operasyonlarda aralarında yabancı uyrukluların da bulunduğu çok sayıda silahlı grubu etkisiz hale getirdiğini duyurdu.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;