Suriye'de iç savaş

Suriye'de ateşkes anlaşması

Suriye'de rejim ve muhalifler arasında ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı. Türk Dışişleri Bakanlığı, ateşkesin ülke genelinde bu gece yarısı yürürlüğe gireceğini duyurdu. BM'nin terör örgütü olarak kabul ettiği gruplar ateşkesin dışında tutulurken, Türkiye ve Rusya anlaşmanın garantörleri olacak.

[Fotoğraf: AFP / Getty Images]

dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "bilindiği gibi, suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. bu çabalarımızın sonucunda, suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır" ifadeleri yer aldı. 

dışişleri bakanlığı'nın açıklamasıyla eş zamanlı olarak rusya, şam rejimi ve muhaliflerden de açıklamalar geldi. 

rusya devlet başkanı putin, "suriye rejimi ve silahlı muhalifler suriye’de ateşkes anlaşmasını imzaladı" dedi.

rejimin haber ajansı sana "suriye silahlı kuvvetler genel komutanlığı ülke genelinde ateşkes ilan etti" derken, suriyeli muhalifler, 'tüm suriye’yi kapsayan bir ateşkes anlaşmasına varıldığını' teyit etti.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, bu sabah yaptığı açıklamada "ateşkes her an olabilir" demişti.

'terör örgütleri mutabakatın dışında'

türk dışişleri açıklamasında, "bm güvenlik konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır" denildi."

rusya savunma bakanı ise "7 muhalif grup ateşkes anlaşmasını imzaladı" dedi. 

'türkiye ve rusya garantör'

dışişleri bakanlığı "düzenlemeye türkiye ve rusya federasyonunun garantör sıfatıyla destek verdiğini" duyurdu.

açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor:

"taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.

bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. türkiye ve rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır.

sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.

ülkemiz , birkaç gün önce halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de  suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.

türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, suriye'de cenevre bildirisi ve 2254 sayılı bm güvenlik konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde biraraya  gelerek bm gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kaydadeğer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."

de mistura: insani yardımı kolaylaştırmasını umuyorum

ateşkes ilanının ardından birleşmiş milletler suriye özel temsilcisi steffan de mistura'nın ofisinden açıklama yapıldı:

"özel temsilci, suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki ülke çapında ateşkes ilanını memnuniyetle karşılıyor. ateşkesin, insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını kolaylaştırmasını temenni ediyor."

abd dışişleri: tarafların riayet etmesini umuyoruz

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü mark toner, türkiye ile rusya'nın garantörlüğündeki suriye ateşkesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. toner, "tamamen etkin olmasını ve tarafların tümüyle ateşkese uymasını umuyoruz" diye konuştu.

ahrar-uş şam: çekincelerimiz var, imzalamadık

muhalif grup ahrar-uş şam'ın sözcüsü ahmet kara ali, "açıklanan ateşkes ve beraberindeki görüşmelere dair bazı çekincelerimiz var ve bu nedenle anlaşmayı imzalamadık. zamanı geldiğinde açıklama yapacağız" ifadelerini kullandı.

kaynak: al jazeera, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;