Hizbullah

'Suriye'de Hizbullah nüfuzu artacak'

Lübnan'daki Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, rejimin yanında muhaliflerle savaştıkları Suriye'deki askeri varlıklarını artıracaklarını söyledi.

Nasrallah, İsrail’in güney Lübnan'dan çekilmesinin 15'inci yılı münasebetiyle Nebatiye şehrinde düzenlenen etkinlikte konuştu. [Fotoğraf: Al Jazeera-Arşiv]

israil’in güney lübnan'dan çekilmesinin 15'inci yılı münasebetiyle nebatiye şehrinde düzenlenen etkinlikte konuşan nasrallah, suriye'nin kalamun bölgesinde işid ve nusra cephesi'ne karşı savaşmaya devam ettiklerini söyledi. suriye'deki askeri varlıklarını artıracaklarını belirten nasrallah şöyle devam etti:

"kalamun savaşı devam ediyor. sonuna kadar da devam edecek, ta ki suriye ordusu ve hizbullah, tüm lübnan-suriye sınırını güvene alıncaya kadar. (lübnan'ın) arsal bölgesi silahlı terörist grupların kontrolünden kurtuldu. sadece arsal kırsalında varlar. arsal kırsalında da hiçbir terörist ve tekfircinin varlığını kabul edemeyiz. biz elimizden geleni yapmaya hazırız ama devlet de sorumluluğunu yerine getirmelidir."

nasrallah, hizbullah'ı işid'e benzetenlere cevap olarak ise "islami direniş olmasaydı 1982’de güney lübnan ne olurdu? bekaa, beyrut ne olurdu? direniş olmasa siyonistler bütün lübnan’ı işgal edeceklerdi. şimdi şeref, onur ve haysiyetimizle yaşıyoruz. topraklarımızda gözü olan saldırganların elini kestiğimiz için bugün böyleyiz" ifadelerini kullandı.

'suriye'de her yerde olacağız'

suriye'de rejimle birlikte savaşmaya devam edeceklerini söyleyen nasrallah, "biz suriyeli kardeşlerimizin yanında savaşıyoruz. halep, şam, kalamun, kusayr, idlib fark etmez. tüm bölgeyi savunmak, filistin’i korumak için bunu yapıyoruz. sorunumuz arttıkça oradaki varlığımız da artacak. biz suriye’de her yerde olacağız" şeklinde konuştu.

nasrallah, suriye'deki muhalif grupların yeni oluşturduğu fetih ordusu ile ilgili olarak da "bu tekfircilerin bir kısmına fetih ordusu adını vererek makyaj yaptılar. aslında onlar nusra cephesi’dir" şeklinde konuştu.

nasrallah, hizbullah'ın suriye'deki savaşlarına destek vermeyen lübnanlıları ise şu sözlerle eleştirdi:

"bazı lübnanlılara diyorum, 'utanın' bu  bir varlık savaşıdır. her gün onlarca lübnanlı genç, suriye’de şehit oluyor. ben, henüz seferberlik ilan etmedim. hizbullah komutanları, seferberlik ilan ederse, on binlerce lübnanlı savaş meydanına gelecektir."

suriye'de 2011'de başlayan rejime karşı ayaklanmalar ve devamındaki iç savaşta şimdiye kadar 220 binden fazla insan hayatını kaybetti. milyonlarca insan ise evinden oldu. 

hizbullah bu iç savaşta rejimim yanında yer aldı. hizbullan halen aktif biçimde suriye'de askeri varlığını sürdürüyor. 

'işid suudi arabistan'daki varlığını ilan etmiş oldu'

suudi arabistan'daki bir şii camisinin bombalanmasına da değinen nasrallah, "işid, bu eylemle orada var olduğunu ilan etmiş oldu" dedi.

isviçre'nin cenevre kentinde 28 mayıs'ta yapılacak yemen müzakereleriyle ilgili olarak nasrallah, "yemen için cenevre’de yapılacak olan müzakerelerde siyasi çözüm çağrısında bulunuyorum" ifadesini kullandı.    

kaynak: al jazeera ve aa

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;