Suriye'de iç savaş

Suriye'de tahliye edilenlere saldırı

Suriye'de kuşatma bölgelerinden sivil ve askeri unsurları tahliye eden konvoyların, kontrol noktalarında bekleyişi sırasında meydana gelen bombalı saldırıda en az 126 kişi öldü. Bunlardan 68'i çocuk.

suriye'de kuşatma bölgelerinden sivil ve askeri unsurları tahliye eden konvoyların, kontrol noktalarında bekleyişi sırasında meydana gelen bombalı saldırıda en az 68'i çocuk 126 kişi öldü. ingiltere merkezli suriye insan hakları gözlemevi, cumartesi günü idlib’den halep’e giden otobüslere yönelik bomba yüklü araç saldırısında ölenlerden en az 98’inin idlib'te muhaliflerin kuşatmasındaki fua ve kefreya'dan tahliye edilenler olduğunu açıkladı. yüzlerce kişinin yaralandığını ve ölü sayısının artabileceğini vurgulayan gözlemevi’ne göre, yardım görevlileri ve tahliye edilenleri koruyan muhalifler de saldırıda öldü.

saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

“dinimizin bize öğrettiği ahde vefa olgusuna ters”

suriyeli muhalifler de saldırıyı kınadı. fua ve kefreya konvoyunun güvenliğini sağlayan muhalif gruplardan ahraru'ş şam, yazılı bir açıklama yayınladı. açıklamada, saat 16.00 sularında fua ve kefreya'dan çıkan konvoyu korumakla görevli araçlara yönelik bir saldırı düzenlendiği belirtildi. "tahliyenin güvenliğini sağlayan çok sayıda devrimci hayatını kaybetti." denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"bu korkak eylemi kınıyoruz. bu eylem, dinimizin bize öğrettiği ahde vefa olgusuna terstir. bu saldırı rejimin mezhepsel çıkarlarına hizmet etmektedir. böylelikle rejim, han şeyhun ve guta’da işlediği katliamların üzerini kapatmak istiyor."

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) da, twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "raşidin'de fua ve kefreya sakinlerini, muhalifleri ve tıbbi ekipleri hedef alan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.

bm’den kınama

bm genel sekreter sözcülüğünden yapılan açıklamada, halep'in batısındaki raşidin'de fua ve kefreya'dan tahliye edilenleri hedef alan saldırı kınandı.

saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dilenen açıklamada, taraflara tahliye edilmeyi bekleyenlerin güvenliğini sağlaması çağrısında bulunuldu.

7 bin 350 kişi tahliye edildi

suriye'de muhalifler ile beşşar esed rejimi arasında varılan anlaşma kapsamında, 4 kuşatma bölgesinden sivil ve askeri unsurların tahliyesi sona erdi. rejim kuşatmasındaki madaya ve zebadani'den çıkarılan 2 bin 350 kişi, idlib'e ulaştı. muhaliflerin kuşattığı idlib’in kırsalındaki rejim yanlısı şii fua ve kefreyya bölgelerinden çıkan 5 bin kişi, halep merkezine girdi.

fua ve kefreya'dan çıkan ve 5 bin sivil ile askeri unsuru taşıyan otobüsler, halep'te muhaliflerin kontrol noktasında meydana gelen bombalı saldırıdan yaklaşık 5 saat sonra yeniden hareket etti.

konvoy, raşidin semtindeki kontrol noktasını geçtikten sonra, halep merkeze girdi. 73 otobüslük konvoya, yaralıları taşıyan rejim kızılayı'na ait 20 ambulans eşlik etti.

eş zamanlı olarak, madaya ve zebadani'den çıkan 2 bin 350 kişiyi taşıyan konvoy da, rejimin ramuse semtindeki kontrol noktasını geçti. 67 otobüs ve yaralıları taşıyan 8 ambulans, idlib iline ulaştı. böylece zebadani ilçesi tamamen boşaltıldı. madaya'da kalan 4 bin kişi rejimle uzlaşarak, beldede yaşamaya devam edecek.

kaynak: afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;