Suriye'de iç savaş
Suriye'deki Rus silahları
ABD'nin Suriye'de askeri varlığını artırmakla suçladığı Rusya, Esed rejimine silah ve mühimmat desteğini sürdürüyor. IŞİD karşıtı koalisyona katılmak için şartlar da açıklayan Rusya'nın ülkeye gönderdiği silahlar ve askeri araçlar oldukça kapsamlı.
rusya, beşar esed rejimine destek için suriye’ye silah sevkiyatına ve üs inşasına devam ediyor. ayrıca 28 eylül’de bm zirvesinde obama ve putin’in görüşmesi öncesi rusya dışişleri bakanlığı, işid karşıtı koalisyona katılım şartlarını açıkladı. açıklamaya göre rusya, “ilgili tüm oyuncuların dahil olması halinde uluslararası koalisyonla işbirliği yapabilir”.
aynı zamanda koalisyonun birleşmiş milletler güvenlik konseyi önderliği altında, uluslararası kurallara tamamıyla uyması şartını koşan moskova, işbirliğinin böyle daha sağlam olacağı kanaatinde.
‘gereken tüm silahlar gönderildi’
moskova’nın şam yönetimine gönderdiği silahların cinsi veya miktarı resmi kaynaklar tarafından açıklanmıyor ancak suriye’deki izleme örgütleri, diğer ülkelerin istihbaratları ve rusya’daki savunma bakanlığı’na yakın kaynaklar ile uydu fotoğraflarının da yardımıyla bu silahlar tespit edilmeye çalışılıyor.
afp ajansına konuşan rusya merkezli milli savunma dergisi editörü igor korotçenko, rusya’nın “işid ile savaşmak için gerekli tüm silahları gönderdiğini” ve sevk edilen silah ve askeri malzemenin “hem keşif hem de hava ve kara saldırılarını amaçladığını” anlattı.
tanklar
rusya’nın uralvagonzavod şirketine ürettirdiği ve sovyetler birliği sonrası dönemde, 1993’ten beri kullandığı t-90 tipi tankların yakın zamanda lazkiye’deki hava üssü yakınlarında görüldüğü abd’li yetkililer tarafından açıklandı.
125 milimetrelik topu ve uçaksavar makineli silahı bulunan model cezayir ve hindistan’a da satılmış, suudi arabistan’ın da bu yıl sipariş vereceği açıklanmıştı.
şirket yöneticisi oleg sienko, cuma günü devlet gazetesi rossiyskaya’ya verdiği röportajda, rusya’nın yeni model t-90sm ürününü yakın zamanda “bir arap ülkesinde” test ettiğini ve bölgeye ihracını planladığını söyledi. sienko ayrıca eski model t-72 tanklarının suriye ordusu tarafından işid’e karşı başarıyla kullanıldığını söyledi.
ağır silahlar
suriye ordusu, sovyet dönemi silahlarından smerch’ü kullanıyor. ‘kasırga’ lakaplı, ağır çok namlulu roketatar tipindeki bu silah 1980’lerden beri üretiliyor. ayrıca suriye’de kullanılan grad sisteminin de 300 milimetre kalibreli, gelişmiş sürümü.
rusya, suriye ordusuna bu silahın ve cephanelerin yanı sıra tos-1 olarak bilinen roketatar ve termobarik silahlardan da gönderiyor. bu silahlar düşman mevzilerini ve hafif araçlarını nispeten yakın mesafeden vurmakta etkili oluyor.
hava araçları
rusya’nın şam yönetimiyle savaş uçağı ticareti, suriye’deki iç savaşın öncesine dayanıyor. o dönemde ülkeye mig tipi savaş uçakları ihraç eden rusya’nın 2013’te yeni bir silah anlaşması yaptığına dair istihbarat raporları var.
son dönemde suriye’de faaliyet gösterenler arasında, rusya’nın başlıca savaş uçağı üreticisi sukhoi’nin su-24 ve su-25 modelleri var. nato ülkelerinde bu uçaklara fencer ve frogfoot isimleri veriliyor.
hem havada diğer uçakları hem de yerdeki hedefleri bombalayabilen su-24, kökeni 1960’lara dayanan kazalara dayanıklı bir model. 2014’te israil tarafından sınır ihlâli nedeniyle düşürülen uçak, şam rejiminin iç savaşın başlangıcından bu yana kullandığı bu modeldi.
su-25 ise iki küçük motora sahip bir hava destek uçağı. sovyetler tarafından afganistan’da ve irak ordusu tarafından birinci körfez savaşı’nda kullanılmıştı.
ingiltere merkezli uluslararası stratejik araştırmalar enstitüsü uzmanlarından douglas barrie, suriye ordusuna ait rus savaş uçaklarının “kara birimlerine saldırı, yakın hava desteği ve uzun menzilli saldırılar” için kullanılabildiğini söyledi.
barrie, bu modellerin "büyük çaplı bir konuşlanma sağlamasa da kara birliklerine destekte önemli katkı yaptığını" söylüyor.
insansız hava araçları
suriyeli yetkililer bu hafta yapılan bir açıklamada rus üretimi insansız hava araçları’nın (iha) kullanılmaya başlandığını duyurdu ancak hangi model olduklarını veya ne amaçla kullanıldıklarını belirtmedi.
rusya’nın iha teknolojisinin israil veya abd modellerinin oldukça gerisinde olduğunu söyleyen askeri uzman pavel felhengauer, ülkede saldırı amaçlı iha’ların da üretilmediğini belirtti.
rusya ordusu 2013’ten itibaren kullanmaya başladığı iha’lar yalnızca keşif amaçlı kullanılıyor. forpost ve zastava gibi bazı modellerin, israil ürünü searcher ve birdeye modellerinin lisanslı kopyaları olduğu biliniyor. kiev yönetimi, rusya’yı ukrayna’nın doğusunda bu modelleri kullanmakla suçlamış, araçlardan bazılarını vurarak düşürmüştü.
douglas barrie’ye göre rusya’nın sevk ettiği silah ve ekipmanlar ilk bakışta az gibi görünse de çeşitliliği nedeniyle suriye ordusunun hücum gücüne önemli katkı sağlıyor.
kaynak: afp
Yorumlar