Suriye'de iç savaş

Suriyeli muhalifler Şam'dan sonra Hama'da da saldırı başlattı

Suriyeli muhalifler, Şam'dan sonra ülkenin orta kesimlerindeki Hama kentinin kırsalında da rejim güçlerine karşı yeni saldırı başlattı ve ilerleme kaydettiğini söyledi.

hama'nın kuzey kırsalında rejime karşı saldırı başlattıklarını söyleyen muhalifler hattap, maardas, suran ve tsubin yerleşim alanlarını ele geçirdiklerini açıkladı. adını şam’ın fethi cephesi olarak değiştiren nusra cephesi’nin başka gruplarla birleşerek oluşturduğu tahrir şam heyeti (tşh) de saldırılara katılıyor.

tşh, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada saldırıyı iki bomba yüklü aracı patlatarak başlattıklarını duyurdu.

rejimin müttefiki hizbullah’a ait medya merkezi, ordunun hama’daki bölgelerine saldıran muhaliflerle çatıştığını teyit etti.

suriye insan hakları gözlemevi, bölgede büyük bir patlama sesinin duyulduğunu, ardından da şiddetli çatışmaların yaşandığını söyledi.

ingiltere merkezli gözlemevi, muhaliflerin suran ve maardas bölgelerinde ilerleme sağladığını teyit etti. ancak hizbullah medya merkezi, muhaliflerin ilerleme sağlamadığını öne sürdü.

reuters’e konuşan bir rejim kaynağı ise, ordunun hama’ya takviye yaptığını söyledi.

kaynak, muhaliflerin ele geçirdiğini söylediği suran ve maardas’ta çatışmaların devam ettiğini ve durumun henüz netleşmediğini söyledi.

özgür suriye ordusu’na bağlı izzet ordusu komutanı, hama saldırısı hazırlığının uzun süreden beri devam ettiğini söyledi. muhalif yanlısı orient tv’ye konuşan komutan, uzun vadeli çatışmalar için tüm kaynaklara sahip olduklarını ifade etti. 

hem şam hem de hama'daki çatışmalar, cenevre'de 23 mart'ta başlaması beklenen müzakerelerin öncesinde tırmanıyor.

şam'daki saldırı devam ediyor

tşh’nin içinde yer alan gruplar, geçen yıl hama’nın kuzey kırsalında saldırı başlatmıştı. o saldırı sonuncunda muhalifler suran bölgesini ele geçirmişti. ancak rejim ekim 2016’da tekrar orayı geri almıştı.

tşh’nin de aralarında olduğu muhalif gruplar, pazar günü şam’da da saldırı başlatmıştı. muhalifler kent merkezinden 4 kilometre mesafede olan kabun bölgesindeki rejimin kuşatmasını kırmıştı ve denetimlerindeki cobar bölgesiyle birleştirmişlerdi. muhalifler ile rejim güçleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.

[[Fotoğraf: Al Jazeera]]

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;