Suriye'de iç savaş
Suriye’nin diğer Madaya’ları
Rejimin ve Hizbullah’ın 7 aydan beri kuşattığı Madaya bölgesine bir aylık tıbbi malzeme ve gıda yardımı ulaştırıldı. Ancak kuşatmalardan dolayı açlıkla mücadale eden ve sesini Madaya gibi dünyaya duyuramayan birçok bölge var.
şam’ın batı kırsalında yer alan muaddamiye bölgesinde perşembe günü 3 aylık bir bebek açlıktan öldü. bu haber dünyada çok duyulmadı. çünkü o gün herkes madaya’ya giren yardımların haberiyle meşguldü.
madaya kadar olmasa da muaddamiye’deki insani durum vahim. rejim bölgeyi komşu darayya bölgesinden koparmak için kısa bir süre önce askeri operasyon başlattı ve bölge 20 gündür büyük bir kuşatma altındı. öyle ki kısıtlı gıda bile bölgeye giremiyor. açlıktan ölüm vakaları başladı bile.
bm suriye’de yaklaşık 450 bin kişinin 15 farklı bölgede kuşatma altında yaşadığını açıklamıştı. kimi bölgeler rejim, kimileri işid, kimileri ise muhalif gruplar tarafından kuşatılıyor.
bm, bu bölgelere yardım ulaştırmak için ilettiği taleplerinin sadece yüzde 10’unun kabul edildiğini açıklamıştı.
suriye'de kuşatma altındaki bölgeler
madaya: rejim ve hizbullah bölgeyi 7 ay önce kuşattı. bölgeyi 8 bin mayınla çevirdi. bölgenin nüfusu normal koşullarda 20 bin. ancak komşu zebadani, bükken ve bludan bölgelerinden gelen sığınmacılarla birlikte mevcut nüfus 40 bini aşmış durumda.
ceyrud, ruhaybe ve dumayr bölgeleri: hizbullah’ın operasyon başlattığı doğu kalamun'daki bu üç kasaba nisan 2013’ten bu yana kuşatma altında.
doğu guta: muhaliflerin denetimindeki doğu guta, aralık 2012’den itibaren kuşatma altında. bölgede elektrik ve insan kullanımına uygun su o tarihten beri yok. doğu kırsal anlamına gelen doğu guta’da birçok kasaba yer alıyor. bunların en önemlileri; duma, zemelka, arbin, ayn terma, harasta, hammuriye, beyt sawa, misraba, cisrin, maliha ve merc (merc es sultan). sadece duma'da yerel kaynaklara göre 2015 yılında 601 kişinin öldü. bunlardan yüzde 42’si rejimin bombardımanı nedeniyle hayatını kaybetti. kalanları ise açlıktan öldüğünü söylüyorlar.
ettel (tel): şam’ın kuzeyinde yer alan tel bölgesi, haziran 2015’ten itibaren rejimin kuşatması altında.
yermuk kampı: şam’ın güneyinde yer alan yermuk kampı suriye’ye sığınan filistinlilerin yaşadığı bir bölge. aralık 2012’den beri kuşatma altında. burada yaşayanların büyük bir bölümü bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. kalanların 3 bin 500’ü iki yıldan bu yana gıda, temiz su, ve tıbbi malzemelere ulaşamıyor.
darayya: 2012’den itibaren kuşatma altında. bugüne kadar 2 bin 200 kişi rejimin saldırıları nedeniyle hayatını kaybetti.
muaddamiye: 40 bin kişinin yaşadığı bölge 20 günden beri çok sıkı kuşatma altında.
kanakir: mart 2015’ten itibaren kuşatma altında
humus’un hula, telbise, rastan ve vair bölgeleri: rejim ile barış anlaşması imzalayan vair bölgesi hâlâ kuşatma altında. hula, restan ve telbise bölgeleri de 3 yıldan bu yana kuşatma altında.
halep’in nubbul ve zehra bölgeleri: halep’in kırsalında yer alan rejim yanlısı iki bölge. muhalifler 2012'den beri bu bölgeleri kuşatma altında tutuyor. bu iki bölgede yaşayanların sayısı 70 bin.
idllib’in kefreyya ve fua: muhaliflerin 2015’te denetimini ele geçirdiği idlib’in kırsalında yer alan iki rejim yanlısı bölge. iran ile muhalif ahrar-u şam grubu arasında varılan ‘zebadani-fua-kefreyya barış anlaşması’ kapsamında her iki rejim yanlısı bölgede ateşkes uygulanmıştı ve ekim ayında yardım girmişti. ancak kuşatmaya son verilmemişti.
deyr ez zor: ülkenin doğusunda yer alan kentte kontrol rejim ile işid arasında bölünmüş durumda. işid harabeş, cura, kusur ve bugayla gibi rejimin kontrolündeki bölgeleri kuşattı. 250 binden fazla kişi yaklaşık bir yıldan beri çok zor şartlar altında yaşıyor.
kaynak: al jazeera ve aa
Yorumlar