Suriye'de iç savaş

Süryani patriğe Suriye'de tören

Bir hafta önce Almanya’da ölen Suriye Süryani Kilisesi Patriği için Şam’ın Bab Tuma bölgesinde cenaze töreni düzenlendi. Patrik başkentin kuzeyindeki Mor Efrem Manastırı'nda toprağa verilecek.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Iwaz 2007 yılında Beşşar Esed ile görülüyor. Ülkedeki Hristiyanların çoğu, Esed rejimini varlıklarının garantörü olarak görüyor. [Reuters]

hristiyanlığın en eski kolu kabul edilen süryani ortodoks kilisesi’nin suriye’deki başı, şam patriği mor ignatios zakka i. iwaz’ın cenazesi 27 mart perşembe günü başkent şam’a ulaştı.

iwas için şam’ın bab tuma bölgesindeki aziz george patriklik katedrali’nde tören düzenlendi. törene suriyeli ortodokslarla beraber müslümanlar ve müslüman din adamları da katıldı.

patrik iwaz bugün şam’ın kuzeyindeki maarat sednaya'daki mor efrem manastırı'nda toprağa verilecek.

şubat ayında rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan iwas, 21 mart cuma günü almanya’da 80 yaşında hayatını kaybetmişti.

en eski kilisenin başı

ölümünden önce başında bulunduğu süryani ortodoks kilisesi, dünyanın en eski hristiyan kiliselerinden biri olarak kabul ediliyor. 452 yılında kurulan kilisenin suriye, lübnan ve irak'ta 4 milyondan fazla üyesi bulunuyor.

irak'ın musul kentinde doğan iwaz 34 yıldır patriklik koltuğunda oturuyordu. her ne kadar şam patriği olarak adlandırılsa da, patrik tüm dünyadaki süryanilerin dini lideriydi.

cenaze töreninin ardından yeni patrik seçimi için ruhanilerden oluşan bir kurul olan sen sinod meclisi toplanacak ve patrik mor igatios zakka i. iwaz’ın halefi seçilecek.

hristiyanlar el kaide'nin hedefinde 

patrik üç yıl önce suriye’de iç savaş başladığından beri lübnan’da yaşıyordu.

suriye’deki iç savaş, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan hristiyanları da etkiledi. ülkedeki hristiyanlar, ülkede savaşan el kaide çizgisindeki grupların hedefinde.

el kaide bağlantılı gruplarca üç aydır rehin tuttukları 13 rahibeyi 2014 mart ayının başında serbest bırakmıştı.

nisan ayında ülkenin kuzeyindeki halep’te, türkiye sınırına yakın bir bölgede kaçırılan halep süryani ortodoks metropoliti yuhanna ibrahim ile rum ortodoks metropoliti pavlus yazıcı'dan ise hâlâ haber alınamıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;