IŞİD

Suudi Arabistan müdahaleye karşı

Riyad yönetimi Irak'taki mevcut duruma olası bir uluslararası müdahaleye karşı olduğunu açıkladı ve krizin yıllardır süren 'ayrılıkçı ve dışlayıcı' politikalar sebebiyle büyüdüğünü belirtti.

IŞİD kaçırdıkları işçilerden Sünni olanları serbest bıraktı. [Fotoğraf: Reuters]

suudi arabistan irak şam islam devleti'nin etkisini giderek artırdığı irak'a yapılacak herhangi bir uluslararası müdahaleye karşı olduğunu açıkladı.

resmi haber ajansı spa'da yer alan habere göre, suudi arabistan yönetimi irak'taki krizin yıllardır süren 'ayrılıkçı ve dışlayıcı' politikalar sebebiyle büyüdüğünü belirtti.

riyad yönetimi ayrıca hızlı bir ulusal uzlaşı hükümeti kurulması çağrısı yaptı.

iran dışişleri bakanlığı sözcüsü merziye afham ise, tahran yönetiminin abd’nin irak’a olası bir askeri müdahalesine kesinlikle karşı olduğunu söyledi.

resmi haber ajansı irna’nın haberine göre, irak’ta yaşanan olayların ülkedeki siyasi süreci değiştirmeyi amaçladığını belirten afham, ”deliller, abd’nin irak’taki mevcut durumu istismar etmeye ve seçim sonuçlarını tahrip etmeye çalıştığını gösteriyor. bu nedenle irak’taki güven ortamının sabote edilmesinde rolü olan unsurlardan kesinlikle yardım beklenilmemelidir” dedi.

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

musul'dan sonra tikrit'i de ele geçiren işid, kuzeyde ise musul'a bağlı türkmen kenti telafer'i uzun süren çatışmalar sonucu aldı. 

işid suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

kaynak: al jazeera ve reuters

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;