Afrika

Tanzanya’da 225 büyücü gözaltında

Tanzanya'da, albinolara yapılan saldırılara yönelik operasyonlarda, 225 büyücü gözaltına alındı. Ülkede 2000 yılından bugüne en az 76 albino öldürüldü.

Konular: Afrika
Albinolar, uzuvları büyücülükte kullanıldığı için saldırıya uğruyorlar. [Fotoğraf-AP]

tanzanya polis sözcüsü advera john bulimba, yaptığı açıklamada, yasa dışı geleneksel iyileştirme yöntemleriyle mücadele operasyonları kapsamında albino saldırılarından sorumlu tutularak gözaltına alınan 225 büyücüden 97'sinin mahkemeye çıkarıldığını bildirdi.

bulimba, büyücülerde yabani domuz dişi, kertenkele derisi, maymun kuyruğu, deve kuşu yumurtası, aslan derisi, kuş pençeleri ve katır kuyruğu ele geçirdiklerini belirtti.

polisin üç aydan bu yana 30 bölgede albino saldırı ve cinayetleriyle mücadele operasyonları yaptığını belirten bulimba, şunları söyledi:

"dini liderlere, kabilelerin önde gelenlerine, siyasetçilere, gazetecilere ve tüm tanzanyalılara batıl inançlarla mücadeleye destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz. bu inançlar sadece albinoların saldırıya uğramasına ve öldürülmesine neden olmuyor, aynı zamanda ülkenin gelişmesini de engelliyor."

resmi verilere göre, tanzanya'da yaklaşık 15 bin albino yaşıyor. albinoların organlarının çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanan yerel dinlere mensup büyücüler, albino cinayetlerini teşvik ediyor. 

ülkede 2000 yılından bugüne en az 76 albino öldürülürken, saldırıya uğrayan 34 albino da bazı organlarını kaybetti. tanzanya hükümeti, albino cinayetlerinin önüne geçebilmek için ülkede büyücülüğü yasakladığını duyurmuştu.

kafa derisinden büyücü iksiri

siyah anne babalardan doğan beyaz çocuklar ya aileye lanet getirdikleri ya da toplumca utanç kaynağı sayıldıkları için önce komşuları ardından aileleri tarafından dışlanıyor. zengin olmak isteyen, maden bulmak isteyen madenciler, çocuğu olmayanlar, mutlu olmak ya da kısmet arayanlar afrika’da hala geçerliliğini koruyan vudu büyücüsüne gidiyor. büyücüler ise bir albino uzvunu istiyor. büyü yaptırmak isteyenin isteğine göre uzuv değişiyor. örneğin zengin olmak isteyen biri albinonun sağ kolunu, altın bulmak isteyen madenci, sol ya da sağ bacağını ya da kafa derisini getiriyor. büyüsünün tutmaması uzuv sayısını artırıyor. tüm uzuvları haraç mezat satılarak büyücü iksiri olarak kullanılan bir albinonun 250-300 bin dolara satıldığı belirtiliyor. insanların en yakın su kuyusuna gitmek için kilometrelerce yürüdüğü iç kesimlerdeki yerleşim yerlerinde albino çocuklar kolay av olarak görülüyor.

albinizim nedir?

genetik olan albinizm vücutta doğuştan melanin pigmentlerinin yokluğuna deniyor. beyaz saçlı, çok açık renk gözlü bebekler adeta saydam renkte bir vücutla doğuyor. bunun yanı sıra melanin eksikliği gözlerin uzun mesafeyi görmesini ve odaklanmayı imkansız kılıyor. albinolar da renksizliğin yanı sıra uzağı görememe ve göz bebeklerinin odaklanamayıp sürekli titremesi de klasik bir durum. tanzanya hükümeti albinolar konusunda yetersiz. ülkede bu konuda hiçbir istatistiki çalışma yok. yani ne sayıları biliniyor, ne nerede yaşadıkları, ne de kaçının cinayete kurban gittiği. kapısında silahlı korumaların beklediği kamplarda albino çocuklar büyücülere kurban gitmekten korunmnaya çalışılıyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;