Tarım

Tarımda ithalata gerek yok

Kuraklık ve don gibi doğal afetlerin vurduğu tarım sektörü, Türkiye’nin ihtiyacını karşılıyor. Ziraat Odaları Birliği, tarımda ithalata gerek olmadığını, Hububat Konseyi, buğdayda problem bulunmadığını söyledi.

Konular: Ekonomi, Piyasalar

türkiye'de bu yıl kuraklık, don ve dolu gibi doğal afetlerin tarımsal üretiminde düşüş yaşanmasına neden olduğu ancak buna bağlı ürün ihracatı beklenmediği bildirildi.

türkiye ziraat odaları birliği (tzob) genel başkanı şemsi bayraktar, türkiye'nin büyük bir sıcaklık trendine girdiğini ifade etti.

kuraklığın tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini belirten bayraktar, "mart ayına geldiğimizde, ay sonu itibarıyla bir don faciasıyla karşı karşıya kaldık. çiçekler yandı. o da birtakım ürünlerimizi olumsuz etkiledi. arkasından dolu ve aşırı yağışlar geldi. bütün bunlara baktığımızda bu sene buğday üretimimiz başta olmak üzere bazı ürünler olumsuz etkilenecek. türkiye'nin ihtiyacı 18 milyon ton civarında ama yine o rakamı tutturacağız" dedi.

üretim ucuz. tüketim pahalı

son günlerde ithalat söylemlerinin fazla olduğuna değinen bayraktar, şöyle devam etti:

"üretici fiyatlarını takip ettiğimizde üretici fiyatlarının yıllık yüzde 6,5 civarında arttığını görüyoruz. gıda fiyatlarında yüzde 12 civarında bir artış var. bu da üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açıldığını gösteriyor. yani biz üretemezsek üretici fiyatları yüksek olur, şu an üretiyoruz. ülkenin gıda güvencesini sağlıyoruz. gıda fiyatları yüzde 12'leri bulmuşsa bunun üzerinde durmamız lazım. yani üretici ucuza üretiyor, tüketici pahalıya yiyor. bunun ortadan kaldırılması gerekir. ithalat için şu an bir neden görmüyorum. ithal söylemleri üreticimizi de bizi de üzüyor. bir gerekçe olmadan bu söylemlerin yapılması piyasayı da olumsuz etkiliyor. onun için bu söylemlerden uzak durulmalı."

çiftçi borçları yapılandırılsın

kuraklık felaketi sonucunda üreticinin gelecek yıl tarlalara girmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade eden bayraktar, "çiftçimizin moralini yükseltmemiz lazım. üreticimizin borçlarının yapılandırılmasını, hatta yeni krediler açılmasını da istiyoruz" diye konuştu.

bayraktar, birlik olarak doğal afetten zarar gören bölgelerde çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmaları da rapora dönüştürdüklerini kaydetti.

‘buğdayda problem yok’

al jazeera’ye bir açıklama yapan, ulusal hububat konseyi yönetim kurulu başkanı mustafa yılmazkart, türkiye’de buğday problemi olmadığını açıkladı.

konsey başkanı yılmazkart, buğdayla ilgili şunları söyledi:

“kuraklık buğday üretimini düşürdü. geçtiğimiz yılların ortalamasına baktığımızda 20 milyon ton civarında üretim yapılırken, bu yıl rekolte 17,5 - 18 milyon tona geriledi. geçtiğimiz yılki stoklardan bu yıla devir oldu. yani kuraklığın sebep olduğu kayıp, stoklardan karşılandı. buğdayda bir problem bulunmuyor. çünkü türkiye’nin yıllık buğday ihtiyacı 18 milyon ton civarında.

üretim azlığı, geçen yıl kilosu 70 - 72 kuruş olan buğdayı, bu yıl 85 kuruşa kadar yükseltti. yani buğday fiyatları geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 15 civarında arttı.”

türkiye’nin ithal ettiği buğdayı, ihracat için kullandığını söyleyen başkan mustafa yılmazkart:

“türkiye her yıl buğday ithal ediyor. ancak bu ithal ettiğimiz buğday iç piyasada tüketilmiyor. yani ithalatın iç piyasayla alakası yok. una çevrilerek tekrar ihraç ediliyor. yani türkiye buğdayı un ihracatı için ithal ediyor. türkiye un ihracatında dünya birincisidir” dedi. 

kaynak: anadolu ajansı ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;