Dünya

Tartışmalı sularda gerginlik

Güney Çin Denizi'nde Çinli balıkçı teknelerine müdahale etmek isteyen Filipinler donanmasına ait gemiye iki Çin keşif gemisi engel oldu. Manila hükümeti, Çin büyükelçisini görüşmeye çağırdı.

Haberin Öne Çıkanları

Hak iddia ediyorlar

Uzlaşma sağlanamıyor

Münhasır ekonomik bölge

Çin donanmasına ait gemiler Güney Çin Denizi'nde düzenli olarak devriye geziyor. [Reuters]

iki çin gemisi, çinli balıkçı teknelerine yaklaşmakta olan filipinlere ait bir donanma gemisinin  yolunu kesti.

güney çin denizi’nde gerçekleşen olayın ardından  filipinler, manila’da görev yapan pekin büyükelçisi ma keqing’i konuyla ilgili bilgi almak üzere görüşmeye çağırdı.

filipinler hükümeti, olay anında sekiz çin balıkçı gemisinin scarborough kumsalında demirlemiş olduğunu belirtiyor.

filipinler dışişleri bakanı albert del rosario, bölgenin filipinler toprak bütünlüğü içinde yer aldığını ve konuya diplomatik bir çözüm getirmek için büyükelçiyi görüşmeye çağırdığını belirtti. 

egemenlik hakları tartışması

manila ve pekin, bölgede bulunan küçük adacık, kumsal ve mercan kayalıklarının egemenlik haklarıyla ilgili uzlaşı sağlayamıyor.

taraflar arasında yaşanan son gerilime sahne olan bölgenin doğalgaz ve petrol kaynakları bakımından zengin olduğu tahmin ediliyor.

çin, güney çin denizinin tamamında, diğer ülkelerin kıyılarındaki sularda bile egemenlik hakkı olduğunu öne sürüyor.

filipinler ise uluslararası deniz hukukunda ‘münhasır ekonomik bölge’ olarak kabul edilen  370 kilometrelik alandaki sularda egemenlik hakkı olduğu konusunda ısrar ediyor.

filipinler’in yanı sıra tayvan, malezya, brunei ve vietnam da çin ile güney çin denizi’ndeki egemenlik alanı konusunda benzer tartışmalar yaşıyor.

filipinler daha önce de çin gemilerini filipinli balıkçılara ateş açmakla ve petrol arama gemisini taciz etmekle suçlamıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;