ABD

Teksas saldırısını IŞİD üstlendi

IŞİD, ABD'nin Teksas eyaletinde Hazreti Muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik saldırıyı üstlendi. ABD'li yetkililer iki saldırganın öldürüldüğü olayın IŞİD'le bağlantısının henüz kesinlik kazanmadığını söyledi.

Konular: ABD, Amerika, IŞİD
ABD basını Nadir Soofi (solda) ve Elton Simpson (sağda) oldukları iddiası ile bu fotoğrafları yayınladı [Fotoğraf: Facebook]

abd'nin teksas eyaletindeki garland kentinde pazar günü düzenlenen hazreti muhammed konulu karikatür yarışmasına yönelik silahlı saldırıyı işid örgütü üstlendi. örgüte bağlı internet radyosundan yapılan açıklamada, saldırıyı "hilafetin iki askeri düzenledi" denildi. 

ancak abd'li yetkililer iki saldırganın öldürüldüğü olayın hâlen araştırıldığını açıkladı. beyaz saray sözcüsü josh earnest saldırıda doğrudan işid bağlantısı olduğuna şüpheyle yaklaştıklarını söyledi. earnest bunu anlamak için henüz erken olduğunu belirtti. 

reuters'a konuşan bir yetkili, işid'in saldırganlara 'ilham' vermiş olabileceğini bunun dışında operasyonel olarak bir katkısı olduğunu düşünmediklerini belirtti. 

elton simpson ve nadir soofi isimli iki saldırgan, islam karşıtı eylemlerle gündeme gelen amerikan özgürlük koruma inisiyatifi'nin (american freedom defense initiative-afdi) düzenlediği hazreti muhammed konulu karikatür yarışmasının düzenlendiği binaya ateş açmış, polislerin karşılık vermesiyle öldürülmüştü. olayda bir güvenlik görevlisi de yaralanmıştı. 

islam karşıtı grup

yarışmayı düzenleyen kuruluşun başkanı pamela geller, abd genelinde islam karşıtı eylemleriyle tanınıyor. daha önce dünya ticaret merkezi yakınlarında islam merkezi kurulmasını engelleme için kampanya yürüten geller, birçok kentte de toplu taşıma araçlarında islam karşıtı ilanlar yayınlatmıştı.

"amerika'nın islamlaşmasına dur deyin" (sioa) grubunun da başkanlığını yürüten geller, 2013 yılında aşırı sağ bir grubun eylemine katılmak istediği ingiltere'ye alınmamıştı.

geller'ın başkanlığını yaptığı iki kurum da "southern poverty law center" adlı sivil özgürlükleri savunan kuruluş tarafından "nefret grubu" olarak nitelendiriliyor.

karikatür krizleri

ocak ayında hazreti muhammed karikatürlerinin yayımlandığı charlie hebdo dergisinin paris’teki binasına saldırı düzenlenmişti. 12 kişinin öldüğü olayı gerçekleştiren şerif ve said kouachi kardeşler, yemen el kaidesi'ne bağlı olduklarını açıklamıştı.

şubat ayında da danimarka’nın başkenti kopenhag'da islam ve ifade özgürlüğü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmişti. ardından da bir sinagoga saldırılmıştı. saldırılarda iki kişi hayatını kaybetmiş, beş polis yaralanmıştı.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;