Futbol

'Teşekkürler futbol'

Büyük bir gecekondu mahallesinde, bir futbolcunun hayatı. Kenyalı Eshiboko, 9 metrekarelik, penceresiz bir odada eşi ve çocuğuyla yaşıyor. Bu durum, bu mahalleye göre lüks. Bunun için de futbola teşekkür ediyor.

Konular: Spor, Afrika
Eshiboko, Fransızca öğreniyor, hayali Monaco'da oynamak. [AFP]

henry eshiboko kendisini ayrıcalıklı görüyor. 20 yaşında, eşi ve çocuğu ile birlikte penceresiz, 9 metrekare bir odada yaşıyor.

tavan kalaydan, duvarlar ahşap kirişlerle sabirlenmiş, böylece yağmurun odaya sızmaması sağlanmış. bir elektrik prizi var, dışarıdaki sokağa inen küçük yolda ortak bir musluk.

kenya'nın başkenti nairobi'de büyük bir gecekondu alanı kibera'nın yerel bir kulübünde oynayan sol kanat oyuncusu eshikobo, başını soktuğu bu ev için 'hepsi futbol sayesinde' diyor.

genç futbolcu, haftada dört antrenmana gidiyor ve her antrenman için 2.7 euro alıyor. buradan kazandıklarıyla ailesini geçindirip kiranın da bir kısmını ödüyor.

galibiyet primi ise bunun 10 katı. eshikobo "maç primiyle elbiseler alıyoruz. mutfak masrafı yapıyoruz ve ekstra harcamalar yapıyoruz. mesela şu an eşim kuaförde" ifadesini kullanıyor yüzü güleç bir şekilde.

kibera, öyle yoksul bir yerleşim alanı ki eshikobo'nun hayatı oraya göre belki de biraz lüks kaçıyor. burada nüfusun yüzde 80'inin elektriği yok ve birçoğu günde bir dolardan az parayla yaşamını sürdürüyor.

eshiboko'nun takımı black stars, gettonun yıldızlarıyla bu sene ilk kez kenya ikinci ligi'nde oynamaya hak kazandı. eshiboko "bazı maçlarımızı televizyon bile yayınlayacak" diyor. 


tecrübelerini ve birikimlerini gençlere anlatmak adına kibera'da kalmayı tercih eden takımın teknik direktörü godfrey otieno, aynı zamanda eski bir profesyonel futbolcu.  hızlı yükseliş olmadan önce, kulüp onun sayesinde bir yapılandırma sürecine girdi ve ikramiyeler ödenmeye başladı:

"ikramiyeler olmadan önce burada anca altı-yedi futbolcu vardı. sonra prim işini çözdük. şimdi herkes burada ve zamanında geliyor"

futbol, burada yaşayanlar için bir çıkış yolu.

eshiboko "insanlar kibera hakkında konuşurken genellikle akıllarına suç, uyuşturucu, yoksulluk geliyor. bunlar sorunlarımız. evet, inkar etmiyoruz ama futbolla kibera'nın bundan daha fazlası olduğumuzu ispatlıyoruz" diyor.

taraftarlar için de bu durum bir gurur kaynağı.

bildad ilondounga "bu takımın ruhunu seviyoruz. onlar kibela'yı, bizi temsil ediyorlar. sahaya baktığımızda komşularımızı görüyoruz. onlar da saha kenarına baktıklarında komşularını görüyorlar" diye konuşuyor.

takımın forvetlerinden 21 yaşındaki eddy odhiambo da gülümseyerek "otobüsle giderken zaman zaman ücret almıyorlar benden. o, black star" diyorlar benim için" ifadesini kullanıyor. 


ancak başarı beraberinde çeşitli zorlukları da getiriyor. kulüp, maçlarını artık daha iyi bir statta oynamak zorunda. bu, ekstra para demek.

kulüp, yıllarca nairobi’de yaşayan fransız bir öğretmen tarafından finanse edildi. ancak yeni sponsorlar gelse bile bunlar yıllık 70 bin dolarlık bütçeyi karşılamaya yetmiyor.

teknik direktör otieno “seviye yukarıya doğru gidiyor. diğer takımlar gibi oyunculara sözleşme yapmak istiyoruz ama bu mümkün değil” diyor.

kulübün bu zor şartlar altında çalışması zor oldu. yeni katıldıkları ikinci ligde çıktıkları ilk 5 maçta 4 mağlubiyet gördüler.

kibera’nın kalbinde oynadıkları zaman maçlarını 4 bin taraftar izlerdi. fakat stat değişince onların da gelmesi zor oldu. çünkü yeni sahaya gelmek için 1.80 euro’luk bir ulaşım harcaması var. bu da kibelalılar için çoğunun ulaşamayacağı bir nokta.

boyle küçük yerlerde bu tip futbolcular hep avrupa’yı hayal ederler.

eshiboko, bir kültür enstitüsünün vasıtasıyla fransızca öğreniyor. hayâli monaco ama “ingiltere veya fransa’da herhangi bir kulüp olur” diyor.

teknik direktörleri de bu imkansıza yakın rüyayı paylaşıyor:

“eğer bir ya da iki futbolcumuz avrupa’ya giderse amacımıza ulaşmışız demektir”

kaynak: al jazeera ve afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;