Türkiye

THY'den 'eXPhone' hamlesi

ABD ve İngiltere'nin elektronik cihaz kısıtlaması kararına THY'den hamle geldi. THY uçaklarında yolcuların iletişim kurmasına imkân tanıyan eXPhone adlı sistem, Nisan ayından itibaren akıllı telefonlarla kullanılabilecek.

[Fotoğraf: DHA]

thy basın müşavirliği'nden yapılan açıklamada uluslararası bir elektronik şirketi tarafından kurulan exphone adlı sistemin kullanım detaylarına skylife dergisinden ulaşılabileceği ve ücretinin de yolcunun hizmet aldığı operatörlerin faturalarına yansıtılacağı belirtildi.

"türk hava yolları filosundaki boeing 777 ve airbus 330 tipi uçaklarda sunduğu wi-fi ve canlı tv hizmetlerine ek olarak exphone ile mobil cihazlardan (konuşma hariç) güvenli bir şekilde internet erişimiyle e-posta kontrolü, sosyal medya hesap (facebook, twitter...) güncellemeleri ve sms alışverişinin yanısıra mobil mesajlaşmaya (whatsapp, line gibi) imkân sağlayan uygulama, nisan ayı itibariyle yolcularımızın hizmetine sunulacak. entegrasyon temsilcileri panasonic/aeromobile olan uygulama uçak kalktıktan belli bir süre sonra kabin ekipleri tarafından yolculara anons edilecek. ardından telefonunuzun 'data roaming' modu aktif olması koşuluyla herhangi bir işleme gerek olmaksızın exphone uygulaması otomatik olarak devreye girecek. uygulama uçak inişe geçene kadar ki süre boyunca kullanılabilecek."

projenin entegrasyon temsilcilerinin panasonic/aeromobile olduğunun belirtildiği açıklamada ayrıca, "saha kabul testi ilgili müdürlüklerimizin katılımıyla kabin görevlimizin kişisel cep telefonu üzerinden canlı olarak gerçekleştirilmiştir. yolcularımız uygulamanın kullanım detaylarına skylife’tan ulaşabilecek. uygulama yolcuların hizmet aldığı operatörlerin uluslararası dolaşım ücretiyle aynı olup yolcuların faturalarına yansıyacaktır" denildi.

aralarında istanbul’un da olduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından abd’ye doğrudan sefer yapacak uçaklarda yolcular, yolcu kabinine cep telefonundan büyük elektronik cihaz sokamıyor. karar, abd iç güvenlik bakanlığı tarafından alındı. kaynağı açıklanmayan bir terör saldırısı riski üzerine alınan karar dizüstü bilgisayar, tablet ve fotoğraf makinelerini de kapsıyor. tıbbi cihazlar ise yasağa dâhil değil. her ne kadar gerekçe güvenlik tehdidi olarak gösterilse de arkasında ekonomik sebeplerin olduğuna yönelik şüpheler de var.

abd'nin bu kısıtlamasına ingiltere de katılmıştı. ingiltere'nin listesinde aralarında türkiye'nin de olduğu 6 ülke yer alıyor.

kaynak: dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;