1915 olayları

'Torunlarınıza gönül kapımız açık'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 olaylarının 100'üncü yılında Ermeni Patrikhanesi'nde düzenlenen ayine mesaj gönderdi. Ayine hükümeti temsilen de AB Bakanı Volkan Bozkır katıldı.

AB Bakanı Bozkır Türk ve yabancı gazetecilere açıklama yaptı. [İlker Taş/Al Jazeera]

1915 olaylarının 100'üncü yılında ermeni patrikhanesi'nin ev sahipliğinde kumkapı meryem ana kilisesi'nde ayin düzenlendi. ayine bu yıl ilk kez türkiye'den resmi düzeyde bir katılım oldu, hükümeti temsilen ab bakanı ve başmüzakereci volkan bozkır kilisede yer aldı.  

kiliseye girişte gazetecilere açıklama yapan bozkır, "ermeni kardeşlerimizle bin yıllık bir tarihimiz var. bu tarih güzel anılarla, renklerin paylaşımıyla, kültürlerin değiş dokuşuyla gerçekleştirilmiş çok güzel bir tarihtir. bu tarihi bir yıla, sadece 1915 yılına mahkum etmek, gerçekten son derece yanlış olacaktır" dedi.

bozkır, acılara saygı duyduklarını belirterek şöyle devam etti: 

"biz 1915 olayları yerine 1870 yılından 1920 yılına kadar birinci cihan savaşının kanlı bir çok insanın ölümüne sebep olan yılları dahil incelenmesi arzusundayız. bu şekilde hem ortak bir tarihe bakmamız mümkün olacaktır. hem de ortak bir hafıza ama adil bir hafıza ortaya çıkacaktır. biz ermeni kardeşlerimizin yaşadıkları acılara saygı duyuyoruz. bunu yaşanmış kötü bir olay olarak addediyoruz. bu nedenle de bu acıların şahidi olarak anılmasına hiçbir şekilde karşı değiliz. bu nedenle de bu anma ayinine katılmayı bir borç bildik. önümüzdeki döneme birlikte huzur içinde, barış içinde yürümeyi arzu ediyoruz. ve yüz yıldır bizimle birlikte yaşayan husumeti geride bırakmayı arzu ediyoruz" 

çanakkale mesajı

türkiye ermenileri patriği genel vekili aram ateşyan ise ayinde yaptığı konuşmada, "halkımızın çocukları acımasız bir siyasetin sonucu olarak tehcir yollarında ve diğer bir çok yerde hayatlarını kaybettiler ve büyük zararlara uğradılar" dedi. 

ateşyan 24 nisan'a denk gelen çanakkale savaşı yıldönümüyle de ilgili mesajlar verdi:

"yüreklerimizden çıkan dualardan bir payı da çanakkale savaşı'nda hayatını kaybeden osmanlı ordusu askerinin ruhlarının esenliği için ayırıyoruz. aynı zamanda tüm yabancı ülkelerden gelerek savaş meydanında hayatını kaybeden ve arkalarında gözü yaşlı analar, babalar, eşler ve çocuklar bırakan askerler için de dua ediyoruz. çanakkale'de defnedilmiş bu askerler bu ülkenin evlatları sayılmaktadırlar." 

'osmanlı ermenilerinin torunlarına gönül kapılarımız açık'

son olarak cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'ın mesajı okundu. cumhurbaşkanı erdoğan'ın mesajında, "acınızı samimiyetle paylaştığımızı bilmenizi istiyorum. osmanlı ermenilerinin tüm dünyada bulunan torunlarına gönül kapılarımız açık.” ifadesi yer aldı.

katılım yüksek

cemaat, kiliseye sığmadı. çoğunluğu, istanbul'un farklı semtlerinden geldi. aralarında güçlükle yürüyen yaşlılar da vardı, ilkokul öğrencileri de... 

Nigogos Hamamcıyan ile ayin sonrası konuştuk.
[[Fotoğraf: Başak Çubukçu / Al Jazeera Türk]]

nigogos hamamcıyan onlardan biri. 66 yaşında. hamamcıyan, türkiye'de ilk kez 1915 olayları için ayin düzenlenmesinden dolayı duyduğu mutluluğu dile getiriyor.  

"bugün, vicdani olan herkes için anlamlıdır. ilk kez düzenleniyor. biz her yıl evimizde dualarımızı okuduk. ama burada olmak, ilk kez bu ayinin düzenleniyor olması  sevindirici. demek ki, ufkumuz açılıyor. bakanın gelmesi ise ayrıca sevindirici."

narod demircioğlu, 26 yaşında. koroda görevli.

Narod Demircioğlu, ilahi söyleyen koroda görevli.
[[Fotoğraf: Başak Çubukçu / Al Jazeera Türk]]

"bugün bizim için çok anlamlı. bu olayı yaşadığımız için üzüntümüz büyük ama bu ayinde bulunmak, onların ruhları için ilahiler okumak çok anlamlı. ilk kez yapılıyor gurur verici. bakanın gelmesi beklenmedik bir şey. bu hükümette yaşadığım için üzülmüyorum o dönemde yaşayıp başıma bu öyle bir şey gelseydi daha kötü. bu, yaşananların telafisi oluyor, sanırım."

ayine fener rum patriği fener rum patriği bartholomeos, musevi cemaati hahambaşısı isak haleva ile abd'nin istanbul başkonsolosu charles hunter da katıldı.

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;