Libya'da İç Savaş

Trablus Havaalanı el değiştirdi

Libya’da hükümetle savaşan Trablus ve Misrata merkezli grupların oluşturduğu Fecr-i Libya Kuvvetleri Trablus Uluslararası Havaalanı'nı tamamen ele geçirdi.

Konular: Ortadoğu, Libya
Yaklaşık bir aydır havaalanı çevresinde hükümet ile devrimci güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. [Fotoğraf: Reuters]

libya ordusuna bağlı merkez kalkan kuvvetleri sözcüsü ahmed hediyye, libya devrimci operasyonlar odası öncülüğünde "fecr-i libya kuvvetleri" adı altında birleşen trablus ve misrata merkezli devrimci grupların, havaalanında kontrolü sağladığını, havaalanı yakınlarındaki stratejik "en-nakliyye" kampını da ele geçirdiğini açıkladı.

fecr-i libya kuvvetleri geçtiğimiz aydan bu yana, havaalanını kontrol altına alabilmek için zintan merkezli el-ka'ka ve es-savaik grupları ile çatışıyordu.

bmgk'ya acil müdahale çağrısı

libya meclisi'nin, sivillerin korunması için birleşmiş milletler güvenlik konseyi'ne (bmgk) acil müdahale çağrısı yaptığı duyuruldu.

libya milletvekili ibtisam abdulhafiz, libya meclisi'nin yaptığı çağrının bmgk'ya ulaştığını, ancak konuyla ilgili kararın ne zaman alınacağını bilmediklerini söyledi.

abdulhafiz, milletvekillerinden oluşan heyetlerin libya'nın içinde bulunduğu durumu anlatmak için bazı ülkelerin başkentlerini ziyaret edeceğini de vurguladı.

libya meclisi 13 ağustos'ta düzenlenen oturumda, devlet kurumlarının ve sivillerin korunması için uluslararası müdahale teklifini oya sunmuş, teklif 124 milletvekilinden 111'inin evet oyu ile kabul edilmişti.

güvenlik sağlanamadı

libya'da 17 şubat 2011'de başlayan ve 42 yıllık muammer kaddafi iktidarına son veren devrimin ardından, bazı bölgeleri ve uluslararası havalimanını kontrol eden silahlı gruplar ile orduya bağlı güçler arasında çatışmalar çıktı.

olayların şiddetlenmesi üzerine türkiye ve abd'nin de aralarında bulunduğu bazı ülkeler, burada bulunan diplomatik misyonlarını boşaltıp vatandaşlarını tahliye etmişti.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;