ABD

Trump’tan tartışmalı boru hattına imza

Trump, Kuzey Dakota’da Kızılderililerin yaşadığı bölgeye inşa edileceği gerekçesiyle aylardır protesto edilen petrol boru hattına onay veren başkanlık emrini imzaladı. Karara tepki gösteren protestocular sokaklara döküldü.

Konular: ABD
[Fotoğraf: AFP]

seçim kampanyası sırasında enerji devrimi vadeden abd başkanı donald trump, kuzey dakota ve keystone xl petrol boru hatları hakkındaki başkanlık emrini imzaladı. trump, ayrıca, söz konusu projelerin çevre regülasyonlarını hızlandıracak bir başkanlık emri daha imzaladı.

yaklaşık 3 milyar 700 milyon dolar harcanarak 4 eyaletten geçmesi planlanan kuzey dakota petrol boru hattı için abd'de yoğun şekilde protestolar sürüyor. protestocular, boru hattının geçeceği arazinin bir kısmının, 19. yüzyılda yapılan bir antlaşma gereğince standing rock sioux adlı kızılderili kabilesine ait olduğunu ifade ediyor. kızılderililer ayrıca, projenin planlandığı bölgede, atalarının mezarları olduğunu, kendileri için kutsal saydıkları bir su yatağına ve çevreye zarar vereceğini dile getiriyorlar.

kabile, 2016 ağustosunda abd hükümetine karşı dava açarak projeyi durdurmuş, ancak ekim ayında federal temyiz mahkemesi söz konusu kararı iptal etmişti. ancak protesto gösterilerinin ardından aralık ayında yapılan açıklamada yeni bir rota belirlenmek üzere projenin durdurulduğu bildirilmişti. polis, projeye karşı çıkan kızılderililerin gösterilerine sert müdahalede bulunarak yüzlerce kişiyi gözaltına almıştı.

keystone xl'i obama durdurmuştu

kanada'dan abd'nin güneyindeki petrol rafinerilerine ham petrol taşıması planlanan ve yaklaşık 8 milyar dolarlık maliyeti olan keystone xl boru hattı, önceki abd başkanı barack obama tarafından 6 yıl bekletilmişti. abd kongresinin onayına rağmen, obama projeyi üç kez veto etmişti. 

pek çok kentte protesto

[Fotoğraf: AFP]

trump'ın boru hatlarıyla ilgili imzasının ardında başta new york ve los angeles olmak üzere abd'nin birçok şehrinde protesto gösterileri düzenlendi. 79 yaşındaki, iki oscar ödülü sahibi sinema oyuncusu jane fonda da new york'taki protestocular arasındaydı.

aynı zamanda savaş karşıtı aktivist kimliğiyle tanınan fonda, "keystone'u durdur" yazan bir pankart taşıdı. konuşmasında, "o bunu yasadışı şekilde yapıyor" diyen ünlü yıldız, hattın geçtiği topraklardaki kızılderili kabilelerinden izin alınmadığını belirtti.

trump international hotel ve tower'ın bulunduğu columbus meydanı'ndaki gösteriye yaklaşık 400 protestocu katıldı.

kaynak: aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;