Yunanistan
Tsipras: Türk Akımı ismi hoş gelmiyor
Moskova'da Putin'le görüşen Yunanistan Başbakanı Tsipras, Türk Akımı isminin kendilerine hoş gelmediğini söyledi, "Ancak projenin Yunanistan ve Türkiye arasında ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.
yunanistan başbakanı aleksis tsipras, rusya devlet başkanı vladimir putin’le görüşmesinde türk akımı ile ilgili rusya’nın önerilerini değerlendirdi.
türk akımı isminin kendilerine hoş gelmediğini ifade eden tsipras, “türk akımı doğalgaz boru hattı ismi yunanistan’da kulağa hoş gelmiyor. ancak projenin yunanistan ve türkiye arasında ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyorum” dedi.
türkiye sınırından yunanistan’a uzanacak doğalgaz boru hattının hem yunanistan'ın enerji ihtiyacını karşılayacağını, hem de avrupa’nın enerji güvenliğini artıracağını kaydeden tsipras, proje konusunda yunanistan ve avrupa birliği yasaları ile uygun hareket etmek zorunda olduklarını hatırlattı.
“yunanistan, türk akımı'na ilgi gösteriyor”
rusya devlet başkanı putin de, yunanistan'ın türk akımı doğalgaz boru hattı projesine ilgi gösterdiğini belirterek, bu durumun atina'yı avrupa'nın doğalgaz üssü durumuna getireceğini aktardı.
"türk akımı'yla ilgili detaylı değerlendirmelerde bulunduk" diyen putin, yunanistan'ın projede yer almasıyla ilgili somut adımlardan bahsetmek için uzmanların yapacağı değerlendirmeleri beklemek gerektiğine işaret etti.
putin söz konusu proje ile yunanistan’ın jeopolitik statüsünün artacağını, avrupa’nın güneyi ve merkezi için transit ülkeye dönüşeceğini ve yıllık yüz milyonlarca euro kazanacağını ifade etti.
“mali yardım talebinde bulunmadı”
putin yunanistan'ın rusya'dan mali yardım talebinde bulunmadığını bildirerek, "yunanistan'ın mali yardım talebi olmadı. ancak çok yönlü ekonomik projeler üzerinde durduk. yunanistan, kendi ülkesinde özelleştirme faaliyetleriyle ekonomisini dış yatırımcılara açarsa rus şirketleri ve işadamları bu ihalelere katılır" dedi.
putin karşılıklı kısıtlamalardan kaynaklı sorunları çözmenin en iyi yolunun ise "yaptırım savaşına son vermek" olduğunu söyledi.
yunanistan'ın rusya'ya ihracatının yüzde 50'sini yaptırım kapsamına giren tarım ürünlerinin oluşturduğunu bildiren putin, "ancak ab'ye üye bir ülkeyi istisna tutamayız" ifadesini kullandı.
"ortak çalışmalara açığız"
putin yunanistan'la ilişkilerini ab ile sorunlarını çözmek amacıyla kullanmayacaklarını belirterek, "ab ile tümüyle ilişkilerimizi geliştirmek için ab'nin iç sorunlarını kullanma niyetinde değiliz. biz hiç kimseyi ikna etmeye ya da bir yerlere çekmeye çalışmıyoruz. yunanistan, rusya ile ilişkilerini geliştirmek istiyorsa bundan memnun oluruz. ülkemizin çıkarına hizmet edecek ortak çalışmalara açığız" değerlendirmesinde bulundu.
putin tsipras'la görüşmesinde kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini ifade ederek, kıbrıs sorununa adil ve kapsamlı bir çözümün bm güvenlik konseyi'nde alınacak ve adada yaşayan tüm tarafların çıkarlarını gözeten bir kararla mümkün olacağını savundu.
yunan başbakan tsipras da, türkiye ile yunanistan arasında uzun zamandır masada olan kıbrıs sorununun uluslararası çerçevede çözülmesi konusunda putin'le hemfikir olduğunu bildirdi.
yunanistan başbakanı tipras'ın moskova ziyareti yarın da devam edecek. mevkidaşı dimitriy medvedev'le görüşecek olan tipras, bir üniversitedeki panele katılacak.
türk akımı'nda ilk gaz aralık 2016'da
rusya’nın güney akım projesini iptal ederek inşasına karar verdiği türk akımı’nda ilk gaz sevkiyatının aralık 2016’da yapılması planlanıyor.
ankara’da enerji bakanı ile görüşen gazprom başkanı aleksey miller, "bizim öncelikli hedefimiz, türkiye topraklarında güzergâhın analizini yaparak, denizden çıkış noktasını belirlemek. burada türkiye tüketicilerine doğalgaz teslim noktasını da belirlemek istiyoruz. yunanistan sınırında ulaşılacak noktanın da belirlenmesi gerekiyor. biz bu yılın ikinci çeyreğinde doğalgaz boru hattı ile ilgili hükümetler arası doğalgaz anlaşması imzalamayı planlıyoruz. buna göre çalışmalarımızı sürdüreceğiz. ilk doğalgaz türkiye topraklarında aralık 2016’da verilecek" demişti.
63 milyar metreküp taşınacak
konuyla ilgili ntv’ye konuşan enerji bakanı taner yıldız da proje ile ilgili şu detayları açıklamıştı:
"kendini artık türk akımı ismine bırakan yeni projeyle karadeniz’i doğrudan geçecek dört tane boru hattıyla toplam 63 milyar metreküp taşınması planlanıyor. planlanan öncelikle birinci borudan başlamak, 2016’nın sonuna kadar da hem trakya’yla ilgili tespit yapmak ve hem de doğalgaz boru hattının döşenmesine başlamak. güney akım’ın da tanap’la kendi içinde tatlı bir rekabetle bu noktayı yakalamak istediğini gördük. mavi akım'la alâkalı kapasite artışını tekrar konuştuk. 2016 sonu 2017 başına bu boru hatlarını yetiştiriyor olmak önemli bir konu. bu konuyla alâkalı önümüzdeki hafta sonu kendilerini davet ettik. ciddi bir yatırım gerçekleştirilecek. rusya ekonomisinin projeye katkıları hangi düzeyde olacak, herhangi bir risk görülüyor mu, bunları detaylı şekilde görüşeceğiz."
türk akımı'nın eski güney akımı güzergâhından geçerek bulgaristan yerine trakya’dan türkiye sınırına ulaşması planlanıyor. karadeniz’in altından geçecek kısmın ise 660 kilometre uzunluğunda olması öngörülüyor. türkiye’nin yunanistan sınırına ulaşacak kara üzerinden inşa edilecek hat ise 250 kilometre uzunluğunda olacak.
gazprom karadeniz’in altından geçecek hattın tamamını kendisi inşa edecek. gazprom yeni hattın türk ekonomik sahasına inşa edilecek kısmı ile ilgili resmi izinler için yarın başvuracak. türkiye topraklarından geçecek kısmın ortaklaşa yapılması planlanıyor. katılım oranları ise gelecek toplantılarda belirlenecek.
türk tarafında yetkili şirketin botaş olması öngörülüyor. bir hafta içinde gazprom ve botaş proje ile ilgili ana çalışmaların hayata geçirilmesi için ortak bir çalışma takvimi belirleyecek.
kaynak: aa ve cha
Yorumlar