Tunus

Tunus'ta oy verme işlemi başladı

Ekim ayında genel seçimlerin yapıldığı Tunus'ta bu kez cumhurbaşkanlığı seçimi var. Halk, Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinden sonra ilk kez cumhurbaşkanını seçiyor.

Konular: Ortadoğu, Tunus
Seçim sandıkları sabahın erken saatlerin geniş güvenlik önlemleri altında oy kullanma merkezlerine gönderildi. [Fotoğraf: Al Jazeera]

beş milyon 275 binin üzerindeki kayıtlı seçmen cumhurbaşkanını seçmek için 11 binden fazla sandıkta oy kullanacak.

dışişleri bakanlığı terör eylemlerine karşı geniş güvenlik önlemleri alındığını ve halkın sandık başına rahat gitmesini istedi. tunuslular saat sekizden itibaren oy vermeye başladı. oy verme işlemi yerel saatle 18.00’de sona erecek.

genel seçimden birinci parti olarak çıkan nida tunus partisi başkanı baci kaid sebsi ve halen cumhurbaşkanı olan munsif marzuki en güçlü adaylar olarak kabul ediliyor.

nahda hareketi aday göstermedi

aday göstermeyen islami referanslı nahda hareketi, adayların hiçbirine destek vermeyeceğini vurguladı.

diyalog ve uzlaşmaya bağlı kalacağını söyleyen nahda hareketi, kendisine gönül veren kesimlerin serbest seçim yapması yönünde talimat verdi.

doğrudan seçim

tunuslular eski cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali’nin devrilmesinden bu yana ilk kez doğrudan cumhurbaşkanını seçiyor.

tunus devrimi'nden sonra munsif marzuki 2011 yılında kurucu konsey bünyesinde yapılan bir seçim sonucunda cumhurbaşkanı oldu.

ilk turda hiçbir aday yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa ikinci tur 30 kasım'da yapılacak.

tunus'un yeni anayasasına göre cumhurbaşkanı çok geniş bir yetkiye sahip değil.

savunma, dış ilişkiler ve ulusal güvenlik politikalarına karar verme yetkisine sahip olan cumhurbaşkanı aynı zamanda parlamentoyu feshedebiliyor ve uluslararası  anlaşmaları imzalayabiliyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;