Tunus

Tunus'ta 'teröre karşı' yürüyüş

Tunus’ta Bardo Müzesi’ne düzenlenen saldırının ardından Cumhurbaşkanı Sibsi’nin çağrısıyla düzenlenen 'teröre karşı' yürüyüşe aralarında yabancı liderlerin de olduğu on binlerce kişi katıldı.

Konular: Ortadoğu
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande da zirveye katıldı. [Fotoğraf: AA]

başkent tunus'ta "birlikte terörü yeneceğiz" adı altında düzenlenen yürüyüş, biri ‘siviller’ diğeri ‘resmi katılımcılar’ olmak üzere iki koldan yapıldı. sivillerin katıldığı yürüyüş, bab sa'dun bölgesinden liderlerin yürüyüşü ise bardo meydanı'ndan başladı.

yürüyüşe fransa cumhurbaşkanı françois hollande da katıldı.

hollande, tunus’a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, ‘tunus, fransa’yı yanında istedi ve fransa arap baharı’nın çıkış noktası olan ve düşmanca bir saldırıya maruz kalan tunus’un yanında’ açıklamasında bulunmuştu.

'teröre karşı' yürüyüş için polonya devlet başkanı bronislaw komorowski, italya başbakanı matteo renzi, fas meclis başkanı temsilcisi ahmed tuhami, cezayir başbakanı abdulmelik sellal ve ispanya dışişleri bakanı da tunus’taydı.

yürüyüşe, türkiye adına başbakan yardımcısı numan kurtulmuş katıldı. kurtulmuş'a, tunus'taki temaslarında ak parti milletvekilleri emrullah işler ile ihsan şener eşlik etti.

anıt dikilecek

halkın katıldığı ve saldırının gerçekleştiği bardo müzesi'ne doğru düzenlenen yürüyüşte yapılan açıklamada ise saldırıda hayatını kaybedenlerin isimlerinin bulunduğu bir anıtın dikileceği belirtildi.

saldırının gerçekleştiği müzeye doğru yürüyen on binlerce tunuslu, ‘özgür tunus’ ve ‘teröre hayır’ sloganları attı.

tunus içişleri bakanlığı, yürüyüşün güvenliğini sağlamak için başkent ve civarına binlerce polis yerleştirdi.

yürüyüşe katılanlardan kemal sad, ‘biz demokrat bir halk olduğumuzu gösterdik. tunuslular modern insanlardır ve burada terörizme yer yoktur. bugün herkes bizimle’ dedi.

diğer bir katılımcı hüseyin trablusi de, ülkenin kuzeybatı bölgesinden geldiğini belirterek, ‘bu eylem farklı siyasi eğilimlerine rağmen, teröre karşı tüm tunuslular arasındaki milli birliğin en güzel göstergesi. çok sayıda liderin ve şahsiyetin katılımı, terörün artık yok edilmesi için mücadele edilen uluslararası bir mesele olduğunu gösteriyor’ ifadelerini kullandı.

müze saldırısı

başkent tunus'taki bardo müzesi'ne 18 mart çarşamba günü düzenlenen ve işid’in üstlendiği saldırıda, 20'si turist, biri güvenlik görevlisi, ikisi saldırgan 23 kişi ölmüş, 47 kişi yaralanmıştı. müze saldırısı tunus tarihindeki en büyük terör olaylarından biri oldu.

saldırıyı işid üstlenmişti. tunus’ta perşembe günü bardo müzesi'ne düzenlenen silahlı saldırının şüphelisi 23 kişi gözaltına alınmıştı. tunus içişleri bakanı nacim garsali, işid’in üstlenmesinin propaganda amaçlı olduğunu,  zanlıların el kaide bağlantılı ukbe bin nafi örgütü üyesi olduklarını açıkladı.

bardo müzesi saldırının ardından pazartesi günü yeniden hizmete açılmıştı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;