Orta Asya

'Türk diasporasını güçlendireceğiz'

Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan’dan oluşan Türk Konseyi, dünyanın farklı yerlerine dağılmış olan milyonlarca Türk’ü güçlendirmek için bilinçlendirme çalışması yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Öne Çıkanları

Türk Konseyi Bodrum'da toplanıyor

Konsey'de dört ülke var

Halil Akıncı
Emekli Büyükelçi Halil Akıncı, 2010 yılından beri Türk Konseyi Genel Sekreteri. [AA]

türk dili konuşan ülkeler işbirliği konseyi, kısa adıyla türk konseyi, türk diasporasını güçlendirmek için, türklerin yoğun olarak yaşadığı berlin, paris ve washington'da merkez açacak. 

türk konseyi genel sekreteri emekli büyükelçi halil akıncı, “türklerin yirmide biri kadar küçük olan diasporalar, uluslararası politikalarda türk diasporasından çok daha güçlü, türk diasporasını da güçlendireceğiz” dedi. 

2010 yılında kurulan türk konseyi'ne türkiye, kazakistan, kırgızistan ve azerbaycan üye. 

‘büyük konuşuyorum çünkü büyük iş yapıyoruz’

türk konseyi bu yıl bodrum’da, turizm başlığı altında toplanacak. üye ülkeler turizm konusunda ortak adımlar atmayı ve kardeş şehirler arasındaki ilişkileri artırarak kültürel bağları da güçlendirmeyi hedefliyorlar.

akıncı, dört ülke arasında şimdiye kadar ulaşım, ekonomi, kültür gibi konuların ele alındığı ve bu konularda birlikte hareket edildiğini ancak ulaşımın büyük bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi: 

“türk ülkeleri arasında araçlar, özellikle ticari araçlar saatte ortalama 17,5 kilometre hızla ilerleyebiliyor. bunun sebebi sınır kapılarındaki formaliteler, gümrük sorunları. biz fiziki olmayan tüm engelleri kaldıracağız. büyük konuşuyorum, çünkü büyük işler yapıyoruz. hazar denizi’nin doğusu da batısı da bizim, ulaştırma sorununu halledersek çin’den gelen transit yolu türklerin elinde olacak.”

ulaştırmanın iyileştirilmesi için ilk olarak gümrük kapılarının 24 saat çalıştırılması planlanıyor.

çizgi filmlerle tarih dersi

ortak bir ulusal bilinç vermek amacıyla trt avaz temelinde ortak bir televizyon kanalı kurulacağını açıklayan akıncı, türk tarihinin çizgi filmlerle ve karikatürlerle çocuklara anlatılacağını söyledi. 2013’te yapılan toplantıda verilen karar doğrultusunda, ortak bir tarih kitabı da yazılmaya başladı. kitabın, türk cumhuriyetleri’nde eğitim müfredatına girmesi planlanıyor.

bm güvenlik konseyinde hep bir türk üye

akıncı konsey'e üye dört ülkenin uluslararası kuruluşlarda da birbirlerini desteklediklerini, bu sayede birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nde her zaman bir türk devletinin geçici üye olarak bulunduğunu vurguladı. 

güvenlik stratejileri görüşülüyor

türk konseyi'nde nüfusunun yüzde 30’u türk olan afganistan’dan orta asya ülkelerine uzanan güvenlik tehditleri için de, ortak güvenlik stratejileri görüşülmeye başladı. henüz fikir alışverişi şeklinde süren görüşmelerin odağında amerikan askerlerinin tamamen çekileceği afganistan olsa da, bölgesel düzeyde tüm güvenlik sorunları ele alınıyor.


kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;