Orta Asya

Türk kargo uçağı Bişkek'te düştü

ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı Kırgizistan'ın başkenti Bişkek'e inişi sırasında yerleşim bölgesine düştü. İkisi pilot dört mürettebat ile uçağın düştüğü bölgedeki 33 kişi hayatını kaybetti. Ulaştırma Bakanlığı, Bişkek'e iki uzman gönderileceğini açıkladı. ACT Havayolları, "İlk bulgulara göre, kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığı anlaşılmaktadır" açıklamasını yaptı.

uçak, bişkek havalimanı’na iniş sırasında binaların üzerine düştü. kırgız makamlarından alınan ilk bilgiye göre 37 kişi hayatını kaybetti. bunlardan 4'ü mürettebat, 33'ü de üzerine uçağın düştüğü evlerde bulunanlar. 

kırgızistan acil durumlar bakanlığı yetkilileri, uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. uçağın düştüğü köyde yıkılan ve çoğunda yangın çıkan yaklaşık 15 binada hayatını kaybedenlerden 6'sı çocuk.

act havayolları aş. yönetim kurulu'ndan yapılan açıklamada, şirkete ait boeing 747-400 tipi tc-mcl tescil işaretli uçağın, hong kong-bişkek seferini yaparken yerel saatle 01.20'de (türkiye saati ile 04.20) bişkek-manas havalimanı'na iniş esnasında düştüğü belirtildi. kaza nedeniyle uçakta bulunan kaptan pilot ibrahim gürcan dirancı, ikinci pilot kâzım öndül, yükleme uzmanı melih aslan ve uçuş teknisyeni ihsan koca'nın hayatını kaybettiği aktarılan açıklamada, "aldığımız ilk bilgilere göre, uçağın yerleşim yerine düşmesi nedeniyle mürettebatımız dışında 33 kişi olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetmiştir" ifadelerine yer verildi. 

"henüz net bilgilere ulaşılamadı"

kazanın nedeni hakkında net ve doğrulanmış bilgilere henüz ulaşılamadığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"şirketimiz adına yetkilendirilmiş iki kaptan pilotumuz, manas havaalanı'nda, yetkililerle birlikte, kaza kırımıyla ilgili keşif ve tespitlerde bulunmaktadır. ayrıca, teknik ekibimiz kaza mahalline hareket etmiştir. kaza nedeniyle kırgızistan ve türk ulaştırma bakanlığı yetkilileri, sivil havacılık genel müdürlüğü kaza kırım heyeti tarafından kazayla ilgili çok yönlü soruşturma sürdürülmektedir. kaza kırım raporunun hazırlanması için ulaştırma bakanlığı ve sivil havacılık genel müdürlüğü, kırgızistan büyükelçiliğimiz, havalimanı yetkilileri ve kırgızistan sivil havacılık otoritesi ile sürekli temas halinde çalışılmaktadır. kazayla ilgili net ve doğrulanmış bilgiler kamuoyuyla tekrar paylaşılacaktır.

kırıma uğrayan uçak hong kong-bişkek-istanbul seferini yapmak üzere hong kong'dan aldığı kargo ile tüm kontrolleri yapıldıktan sonra planlandığı şekilde havalanmış ve sefer süresince hiçbir aksilikle karşılaşmadan bişkek havalimanı'na inişe geçmiştir. mürettebat, sefer öncesi hong kong'da 69 saat süre ile dinlenmiş ve hong kong-bişkek arası 6 saatlik seferi tamamlamak üzere uçağı teslim almıştır. uçak planlanan şekilde toplam 85 bin 618 kilogram 'genel kargo' yükünü emniyetli bir şekilde alarak havalanmıştır. uçağın teknik kayıt defterinde herhangi bir arıza kaydı bulunmamaktadır."

"uçağın tüm bakımları zamanında ve eksiksiz yapıldı"

kırıma uğrayan boeing 747-400 tipi, 2003 model kargo uçağının toplam 116 bin 462 kilogram taşıma kapasitesi olduğu belirtilen açıklamada, uçağın 10 aralık 2015 tarihinden itibaren act havayolları filosunda bulunduğu ifade edildi. filoda yer alan bütün uçaklar gibi, bu uçağın da tüm bakımlarının zamanında ve eksiksiz yapıldığı vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"kaybettiğimiz ekibimiz, uzun yıllar, mesleklerini büyük başarıyla yürütmüş, tecrübeli ve uzman bir uçuş ekibidir. kaptan pilot ibrahim gürcan dirancı ve ikinci pilot kazım öndül yıllarca yurt dışında da bizleri temsil etmiş, asker kökenli pilotlardır. kaptanımız toplam 10 bin 821 uçuş saati tecrübeye sahiptir. merhum kaptan pilotumuz aynı zamanda, kazaya uğrayan bu tip uçakta da 833 uçuş saati deneyimine sahiptir. ikinci pilotumuzun toplam 5 bin 910 uçuş saati tecrübesi ve bu tip uçakta ise bin 771 uçuş saati deneyimi bulunmaktadır.

uçak mürettebatından olan yükleme uzmanımız melih aslan, toplam 14 yıllık yükleme uzmanı tecrübesi ile mesleki eğitim ve yeterliliğe sahip olarak 2007 yılından bu yana şirketimizde çalışmaktadır. uçuş teknisyenimiz ihsan koca, uzun yıllar türk hava kuvvetleri'nde teknisyen olarak görev yapmış ve 2006 yılından bu yana şirketimizde hizmet vermiştir."

ilk bulgulara göre, kazanın oluşumuna teknik nedenler veya yüklemeye bağlı etkenlerin yol açmadığının anlaşıldığı belirtilen açıklamada, "kazanın gerçek nedeni yapılacak çalışmalar sonucu ortaya çıkacak ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. meydana gelen bu kaza nedeniyle uğranılan tüm can ve mal kayıpları sigorta teminatı altındadır. kaza bölgesinde oluşan tüm hasarlar ve kişisel zararlar sigorta şirketimizin sorumluluğu kapsamında olup en kısa sürede tüm maddi zararların tazmini gerçekleştirilecektir" ifadelerini yer verildi.

erdoğan'dan atambayev'e taziye

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, kırgızistan cumhurbaşkanı almazbek atambayev'e, act havayolları'na ait kargo uçağının düşmesi sonucu yaşanan can kayıpları için taziyelerini iletti. cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre erdoğan, atambayev'i telefonla aradı.

"act havayolları'na ait kargo uçağının kırgızistan'da evlerin üzerine düşmesi neticesinde yaşanan can kayıplarından derin üzüntü duyduğunu" belirttiği telefon görüşmesinde cumhurbaşkanı erdoğan, olayla ilgili bilgi de aldı.

daça suu köyündeki evlerde hasara da yol açan kazada hayatlarını kaybedenler için rahmet dileğinde bulunan cumhurbaşkanı erdoğan, atambayev'e taziyelerini iletti.

"moskova’dan ekip gelecek"

öte yandan arama ve kurtarma çalışmaları pazartesi günü için tamamlandı. kırgızistan başbakan birinci yardımcısı muhammetkalıy abulgaziyev, uçağın enkazının bulunduğu yerde gazetecilere yaptığı açıklamada, uçağın düştüğü daça su yerleşim biriminde arama ve kurtarma ekiplerinin çalışmalarını tamamladıklarını söyledi.

abulgaziyev, kargo uçağının düşmesiyle ilgili, "uçak iniş izni aldıktan sonra radardan kaybolmuş. yetkililere göre, uçağın inmesine herhangi bir engel yoktu. moskova’dan yarın (salı) bir ekip gelecek. inceleme komisyonu, uçağın neden düştüğünü araştıracak. incelemelerde uçağın kayıtlı olduğu şirketten 2 kişi de olacak" ifadelerini kullandı.

başbakan yardımcısı, düşen uçağın kara kutusunun bulunduğunu açıkladı.

2 uzman bişkek'e gidiyor

ulaştırma denizcilik ve haberleşme bakanlığı, bişkek’teki uçak kazasıyla ilgili olarak kaza araştırma ve inceleme kurulu’ndan iki uzmanın kırgızistan’a gitmek üzere görevlendirildiğini açıkladı. 

kırgızistan’da kaza nedeniyle bir günlük yas ilân edildi.

bişkek manas havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu.

kimlikleri belli oldu

hayatını kaybeden mürettebattan ikisi pilot ikisi de yükleme uzmanı. bu kişilerin isimleri de belli oldu. uçakta, kaptan pilot ibrahim gürcan dirancı, ikinci pilot kazım öndül ile yükleme uzmanları melih aslan ve ihsan koca bulunuyordu.

hong kong’dan havalanan kargo uçağı türkiye saatiyle 04:30 sıralarında düştü.

düşen uçak boeing 747 tipi. uçağın 2003 yılında imâl edildiği öğrenildi.

kaynak: aa, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;