Türkiye

Türkiye ayağa kalktı

Mersin'de bıçaklanarak öldürülüp yakılan 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın ölümü, Türkiye'nin pek çok yerinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Cumhurbaşkanı, siyasi partiler ve spor kulüpleri de cinayeti kınadı.

Konular: Türkiye
Taksim Fransız Konsolosluğu önünde toplananlar protestocular Galatasaray Meydanı'na yürüdü. [Fotoğraf: EPA]

özgecan aslan cinayeti için saat 19:00'da istanbul kadıköy'de protesto gösterisi düzenlendi. boğa heykeli'nin önünde toplanan gruplar, özgecan'ın ölümüne ve kadına yönelik şiddete tepki gösterdi.

kadın cinayetlerini durduracağız platformu, mersin'in tarsus ilçesinde öldürülen 20 yaşındaki özgecan aslan cinayeti için taksim'de protesto gösterisi düzenledi. taksim fransız konsolosluğu önünde toplananlar galatasaray meydanı'na yürüdü.

ellerinde özgecan aslan'ın fotoğrafının bulunduğu dövizler ve "özgecan'ın hesabını soracağız" yazılı pankartlar taşıyan grup adına yapılan basın açıklamasında, tepkisizlik nedeniyle kadın cinayetlerinde artış olduğu savunuldu.

devletin kadınları korumada yetersiz kaldığı savunulan açıklamada, "kadın cinayetlerini durduracağız platformu olarak, kadınlar ve toplum olarak yapılması gereken şeyin ne olduğunu defalarca taleplerimiz olarak haykırdık ve bugün 'başka özgecanlar ölmesin' diye harekete geçmek için zaman olmadığını söylüyoruz. kadın cinayetleriyle ilgili gerçekler her gün kendisini ortaya sermektedir ancak cezalar caydırıcı, uygulamalar etkin değil" denildi.

mersin’de etkinlikler iptal

mersin büyükşehir belediyesi, 14 şubat sevgililer günü için düzenleyeceği etkinlikleri özgecan aslan'ın ölümü nedeniyle iptal ettiğini bildirdi. belediyeden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"hunharca bir cinayet sonucu öldürülen özgecan aslan'ın üzüntüsünü milletçe yaşarken, daha önce duyurusunu yaptığımız etkinliklerin yapılması düşünülemezdi. yaşadığımız acıdan ve üzüntüden dolayı, toplu nikâh töreni bünyesinde gerçekleşecek olan bütün etkinlikler iptal edildi ve ileri bir tarihe ertelendi. bu bağlamda genç kızımız özgecan aslan'a allah'tan rahmet dilerken, kederli ailesine, sevdiklerine ve milletimize başsağlığı diliyoruz."

spor toto süper lig takımlarından mersin idmanyurdu da yaşanan olaya tepkisini göstermek amacıyla çaykur rizespor maçı öncesi sahaya özgecan aslan'ın fotoğrafının yer aldığı tişörtle çıkma kararı aldı ve bu eylem için türkiye futbol federasyonu'ndan da gerekli izinleri aldı.

adana'da protesto

adana’da da üniversiteli kadın kolektifi üyeleri, özgecan aslan'ın ölümünü protesto etti. yenibaraj mahallesi’nde toplanan kalabalık, olayı kınayan döviz ve pankartlarla bir süre yürüdü. 

gençlik meydanı'nda açıklama yapan grup sözcüsü, “özgecan arkadaşımız katledilen ilk kadın değildir fakat son olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz" dedi. ‘kadın cinayetleri, tecavüz ve taciz’ yazılı dövizi yırtıp yakan grup kısa süre sonra dağıldı.

erdoğan ailesinden başsağlığı telefonu

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve eşi emine erdoğan, mersin'de bıçaklanarak öldürülüp yakılan 20 yaşındaki özgecan aslan'ın ailesini arayarak başsağlığı diledi. erdoğan çifti cinayeti kınadıklarını söyledi.

emine erdoğan ile özgecan aslan'ın annesi songül aslan arasındaki telefon görüşmesi sık sık annenin ağlamasıyla kesildi.

songül aslan, emine erdoğan'a telefonda şunları söyledi:

"bıçak çıkarıp boğazına batırmışlar, orada ölüyor. bir insan bunu nasıl yapar? hedefi hep okumaktı, psikolog olmaktı. 'okuyup seni kurtaracağım annem, yeter ki sen beni okut da kurtar' derdi. çok saf, iyi niyetli bir kızdı. desteklerinizi bekliyorum, üniversitede okuyan bir kızım ve bir oğlum daha var. çalışıp çocuklarımı büyüttüm. asgari ücretle çalışıyorum çocuklarımı okutmak için. bu vahşet yani. bunların cezasını en kötü şekilde çekmelerini istiyorum. benim gül gibi kızıma nasıl kıyarlar. tek hedefi okumaktı, ‘anne çalış beni okut, anne beni okut’... bir vatandaş olarak dolmuşa binip eve gelmesin mi çocuk? o gün yanında telefonu da yoktu, bozulmuştu o gün. kendi kendime kızıyorum, neden telefon almadım çocuğuma diye. gerçi olsa onu da alırlardı, çantasını da alırlardı. bu derdi hiç unutamam, ölene kadar unutamam."

songül aslan, emine erdoğan'ın kendisine, "bunun arkasındayız, peşini bırakmayacağız. senin kızına yapılan benim kızıma yapılmıştır" dediğini söyledi. şu an eşinin çalışmadığını söyleyen songül aslan, diğer çocuklarını okutabilmek için destek beklediğini ifade etti.

ayrıca başbakan ahmet davutoğlu ve chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu da aileyi arayarak başsağlığı diledi.

"bu alçakça saldırının katillerinin gerekli cezayı alması için her şey yapılacaktır" diyen davutoğlu, her türlü ihtiyaçlarında ailenin yanında olduklarını söyledi.

bakanlık müdahil olacak

aile ve sosyal politikalar bakanlığı, ''mersin'de hunharca öldürüldüğü tespit edilen özgecan aslan cinayeti ile ilgili bakanlık, adli süreç başladığında davaya müdahil olacak'' açıklamasını yaptı. bakanlık açıklamasında ayrıca, "hayatının baharında cinayete kurban giden özgecan aslan'a allah'tan rahmet, acılı aileye ve tüm türkiye'ye başsağlığı dileriz'' denildi.

nabi avcı: her ölüm acıdır

milli eğitim bakanı nabi avcı, özgecan aslan'ın ölümü ile ilgili şunları söyledi:

"her ölüm acıdır, genç ölümler daha acıdır. kadınlarımıza, gençlerimize, çocuklarımıza yönelik şiddetin kaynağında eğitimsizliğin de yattığı söylenebilir, doğrudur. ama pek çok başka nedenler de var. biz zaten eğitim müfredatında yaptığımız düzenlemelerle özellikle şiddet konusunda, cinsiyet eşitsizliği konusunda, demokratik eğitim konusunda farklı görüşlere, tutumlara hoşgörüyle yaklaşma konusunda gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. daha da yapmamız gereken şeyler var. ama ne kadar tedbir alırsanız alın zaman zaman bu tür müessif olaylarla da karşılaşılabiliyor."

'en ağır şekilde cezalandırılacaklarına inanıyorum'

tbmm başkanı cemil çiçek de olayla ilgili mesaj yayımladı:

“üniversite öğrencisi özgecan aslan kızımızın, uğradığı vahşi saldırı sonucunda öldürülmesinden büyük üzüntü duydum. hunharca hislerle işlenen bu cinayetin sanıklarının, adalet önünde en ağır şekilde cezalandırılacaklarına inanıyorum. sadist ruhlu kimseler tarafından işlenen bu cinayetler hepimizin içini parçalıyor. halkımızın gösterdiği haklı infiali içtenlikle paylaşıyorum. genç kızımıza allah’tan rahmet, acılı ailesine, okul arkadaşlarına ve tüm kadınlarımıza başsağlığı diliyorum.”

kılıçdaroğlu: tertemiz bir yavrumuzu kaybettik

cumhuriyet halk partisi (chp) genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ise twitter hesabından, "tertemiz bir yavrumuzu, özgecan aslan’ı kaybettik. kadınların fıtratında taciz, tecavüz, şiddet yok! bu zihniyete her beraber dur diyeceğiz" ifadelerini paylaştı.

bahçeli: lanetlemek yetmez

mhp genel başkanı devlet bahçeli de twitter hesabından olayı kınadı. bahçeli, "özgecan gencecik yaşta felaketle tanıştı ve hunharca katledildi. ailesinin ve hepimizin ciğeri yandı. başımız sağolsun" yazdı.

"bu saldırıyı lanetlemek yetmez, kınamak kafi gelmez" diyen mhp lideri, "çünkü hiçbir söz kızımızın yaşadıklarını ve canileri tarif etmez, edemez" diyerek tepkisini gösterdi.

mhp: bir melek için yas günü

milliyetçi hareket partisi (mhp) istanbul teşkilatı da twitter hesabından özgecan ile ilgili, "bugün bir melek için yas günü" yazılı bir paylaşım yaptı. tweet’te melek kanatları ve özgecan aslan’ın isminin yazdığı grafik de paylaşıldı.

yüksekdağ: kadın katliamına dur de

halkların demokratik partisi (hdp) eş genel başkanı figen yüksekdağ ise, "kadın katliamına dur de" isimli bir pankartı tuttuğu fotoğrafla protestolara destek verdi.

galatasaray: acın kalbimizde

galatrasaray spor kulübü ise twitter hesabından özgecan aslan'ın fotoğrafını paylaştı ve “acın kalbimizde” yazılı bir ileti paylaştı.

kaynak: al jazeera, dha, aa, twitter

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;