Fırat Kalkanı Harekâtı

Türkiye: Taahhüdünüzü bir an önce gerçekleştirin

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Thomas'ın "Türkiye ile PYD öncülüğündeki SDG ile ateşkes yaptı" açıklamasının ardından Türkiye'den "Harekât terör belası vatandaşlarımızı rahatsız etmeyecek noktaya geriletilinceye kadar sürecektir." açıklaması geldi. ABD'nin PYD'nin doğuya çekilmesi yönündeki taahhüdünü tutması istendi. Büyükelçi John R. Bass, ABD'li yetkililerin açıklamaları ile ilgili Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

[Fotoğraf: AA]

türkiye, abd'li yetkkililerden üst üste gelen, türkiye ve öso'nun pkk'nın suriye kolu ypg ile çatışmamasını isteyen açıklamaları ve taraflar arasında ateşkes sağlandığı yönündeki beyanlara cevap verdi. türkiye, kendisi açısından tehlike devam edene kadar tüm örgütlerle savaşmaya devam edeceğini tekrarladı. abd'nin "ypg fırat'ın doğusuna çekilecek" sözünü tutmasını istedi.  büyükelçi john r. bass, abd'li yetkililerin açıklamaları ile ilgili dışişleri bakanlığı'na çağrıldı. 

pkk'nın suriye kolu olan pyd, fırat'ın doğusunda bulunan munbuç ve çevresindeki suriye demokratik güçleri isimli örgütün ana omurgasını oluşturuyor.

türkiye:  taahhüdünüzü tutun

dışişleri bakanlığı sözcüsü tanju bilgiç , abd savunma bakanı, savunma bakanlığı sözcüsü, beyaz saray sözcüsü ve işid'le mücadele özel temsilcisinin fırat kalkanı harekatı'na ilişkin açıklamalarıyla ilgili şu açıklamada bulundu:

"fırat kalkanı harekatının amacı bellidir. harekat, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru müdafa hakkımız ve suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı ilkesi çerçevesinde, oradaki terör belası türkiye cumhuriyeti vatandaşlarını rahatsız etmeyecek noktaya geriletilinceye kadar sürecektir. 

müttefikimiz abd’nin, münbiç şehir merkezine yönelik olarak haziran ayında başlayan ve şehrin deaş’tan arındırılması suretiyle tamamlanmış bulunan operasyon öncesinde tarafımıza ilettiği, herhangi bir pyd/ypg unsurunun operasyonun ardından fırat nehrinin batısında kalmayacağı yolundaki taahhüdünün bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz. 

abd’li yetkililerin fırat kalkanı harekatı’nın kapsam ve hedefleri konusundaki beyanları üzerine abd’nin ankara büyükelçisi nezdinde üst düzeyde gerekli girişim yapılmış ve bu tarz beyanların hiç bir şekilde kabul edilemez bulunduğu, müttefiklik hukukuyla bağdaşmadığı vurgulanmıştır."

centcom: ateşkes sağlandı

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom) sözcüsü albay john thomas, cerablus'un güneyinde fırat kalkanı harekâtı'nda türkiye ile pkk'nın suriye kolu pyd öncülüğündeki suriye demokratik güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonlandırılması için tarafların mutabakata vardığını söyledi. thomas, "son birkaç saatte meseleye dâhil olan bütün taraflardan birbirlerine ateş etmeyi durduracaklarına ve işid tehdidine odaklanacaklarına dâir güvence aldık. bu, en azından gelecek birkaç günü kapsayan üstünkörü bir anlaşma, sağlamlaşacağını umuyoruz" dedi. 

reuters'a konuşan türk askeri kaynakları ateşkes sağlandığı iddialarını yalanladı.

beyaz saray: türkiye'nin sdg'ye karşı hareketlerini desteklemiyoruz

beyaz saray ulusal güvenlik danışman yardımcısı ben rhodes, cerablus'ta düzenlenen harekat hakkında "abd'nin türkiye'nin yanında yer alıp almadığının" sorulması üzerine, spesifik olarak şu anda cerablus konusunda da çalıştıklarını ifade etti. rhodes, şöyle devam etti:

"abd, türkiye'nin cerablus'u işid'den temizlemesi çabalarına destek sunmuştur ve vermiştir. aynı zamanda türkiye'nin sınırını güvenlik altına almasını da destekliyoruz. desteklemediğimiz çabalar ise güneye doğru hareket edilmesi ve destek verdiğimiz muhalifler olan suriye demokratik güçlerine karşı çarpışması. türkiye'ye mesajımız açık oldu. cerablus'un işid militanlarından temizlenmesi amacını destekledik. bu da bir süredir türkiye ile konuştuğumuz bir konu. suriye demokratik güçlerine karşı düzenlenecek daha fazla eylem işid'e karşı birleşik bir cephe çabalarımızı güçleştirecektir."

abd savunma bakanı ashton carter da önümüzdeki hafta türk mevkidaşı ile avrupa'da görüşeceğini açıkladı. carter türkiye ve kürt güçlerine çağrıda bulundu ve birbirleriyke çatışmak yerine işid ile mücadeleye odaklanmalarını istedi. savunma bakanı abd ve türkiye'nin ypg öncülüğündeki sdf içindeki değişik unsurların nerede konuşlandığını tespit etmek için çalıştıklarını da belirtti.

abd savunma bakanlığı da pyd'nin fırat'ın doğusuna çekildiğini duyurmuştu

türkiye'nin suriye sınırında mevzilenen işid unsurlarını bölgeden temizlemek için 24 ağustos'ta başlattığı fırat kalkanı harekâtı sırasında 27 ağustos günü türk tanklarına pyd öncülüğündeki sdg tarafından saldırı düzenlenmiş ve bir asker şehit olmuştu. bunun ardından türk savaş uçakları cerablus'un güneyindeki sdg hedeflerini vurmuş ve 25 ypg'linin öldüğünü duyurmuştu. devam eden gerginlik sırasında türkiye destekli öso birlikleri sdg'nin elindeki birçok köyün kontrolünü ele geçirmiş ve güneye doğru ilerlemişti. türkiye geçtiğimiz günlerde birçok defa abd tarafından verilen taahhütler doğrultusunda pyd'nin fırat'ın doğusuna çekilmesi gerektiğini, aksi takdirde hedef olacaklarını açıklamış; abd savunma bakanlığı da pyd'nin fırat'ın doğusuna çekildiğini duyurmuştu.

kaynak:  al jazeera, reuters, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;