Türkiye - İsrail ilişkileri
Türkiye ve İsrail siyasi istişarelere yeniden başladı
Türkiye ve İsrail arasında 2010’a kadar sürdürülen ancak iki ülke ilişkilerindeki kriz nedeniyle ara verilen ikili siyasi istişareler yeniden başladı. Diplomatik kaynaklara göre Ankara'da yapılan görüşmelerde, "Türkiye-İsrail ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından önemi üzerinde mutabık kalındı".
türkiye ile israil dışişleri bakanlıkları müsteşarları düzeyindeki siyasi istişareler'in 15. turu ankara’da yapıldı. böylece 1987'den itibaren yapılan siyasi istişarelere altı yıllık bir aradan sonra tekrar başlanmış oldu.
diplomatik kaynaklara göre bu durum, 2010'daki mavi marmara saldırısı sonrası bozulan iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için geçen haziran ayında varılan mutabakatın "doğal bir sonucu".
kaynaklar toplantıda, iki ülke arasında gündemde olan konuların gözden geçirildiğini; özellikle enerji, ekonomi, kültür ve turizm alanlarında işbirliği olanaklarının ele alındığını belirtti.
siyasi istişarelerde ayrıca, başta ortadoğu ve doğu akdeniz olmak üzere bölgedeki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. "türkiye-israil ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından önemi üzerinde mutabık kalındı".
israil güvenlik güçlerinin 31 mayıs 2010'da gazze'ye insani yardım götüren mavi marmara gemisine saldırısı sonucu 10 türk vatandaşının hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin kopmasına neden olmuştu. ilişkiler, israil’in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı türkiye'ye iletmesi ve gazze’ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti. son olarak iki ülkenin büyükelçileri karşılıklı olarak göreve başlamıştı.
israil'le normalleşme sürecinin ardından türkiye'den bu ülkeye bakan düzeyinde ilk ziyareti 7 şubat'ta kültür ve turizm bakanı nabi avcı yapacak.
kaynak: al jazeera
Yorumlar