Türkiye-Ermenistan ilişkileri

'Türkler düşmanımız değil'

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 24 Nisan açıklamasında, “Türkleri düşman olarak görmüyoruz” dedi. Sarkisyan, Türkiye ile 2009'da imzalanan protokolleri de hatırlattı; “Mantıklı şartlar içeren fikirler eskisinden daha çok aciliyet arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Konular: Türkiye, Ermenistan
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 'Türkler düşmanımız değil' açıklaması yaptı. [Reuters]
ermenistan cumhurbaşkanı serj sarkisyan, türkiye’yi 1915 olaylarında yaşananları ‘tümüyle reddetmek’le suçladı, bununla birlikte türkiye’yi ‘düşman olarak görmediklerini’ vurguladı.
sarkisyan’ın 24 nisan 1915 olaylarının anma törenlerinde yapacağı konuşmanın metni ermenistan cumhurbaşkanlığı'nın web sitesinde yayınlandı.
ermenistan cumhurbaşkanı, türkiye’nin olayları ‘soykırım olarak’ tanımamasını eleştirirken, “osmanlı imparatorluğu’nun halefi olan türkiye, ermeni soykırımını tümüyle inkâr politikasını sürdürüyor” dedi.
sarkisyan açıklamasında “suçun inkârı da doğrudan daha ağır bir suç teşkil eder. gelecekte benzer suçların işlenmesinin engellenmesi, sadece bu suçların tanınması ve kınanmasıyla olur” ifadelerini kullandı.
sarkisyan, erdoğan’ın taziye mesajına değinmezken şu ifadeleri kullandı.
“herkesin önünde teyit etmek isterim ki bizler türk toplumunu düşman olarak görmüyoruz. masum kurbanların anısı önünde eğilirken, ermeni komşularına yardım elini uzatan türkleri, türk aileleri de hatırlıyoruz. tanrı yurttaşlarımıza ellerini uzatarak kendilerinin ve ailelerinin hayatını tehlikeye atanları kutsasın. türkler dahil her toplum işkenceyle soykırıma atılanları kurtaran atalarıyla gurur duymalıdır. biz bunu hatırlıyoruz."
protokolleri hatırlattı
sarkisyan 20015’te 1915 olaylarının 100. yıldönümünde "türkiye’ye güçlü bir mesaj vermeleri gerektiğini" de belirtirken, “ermenilere yönelik lafta kalan sözler artık sürdürülemez. çünkü atılması gereken açık adımlar vardır. ilişkilerin normalleştirilmesi ve sınırların açılması gibi atılması gereken açık adımlar var” dedi.
sarkisyan, türkiye ile ermenistan arasında imzalanan ancak daha sonra parlamentolar tarafından onaylanmayan protokolleri de anımsattı.
ülkesinin bu protokollere yönelik tutumunun değişmediğini vurgularken, “mantıklı şartlar içeren fikirler eskisinden daha çok aciliyet arz etmektedir” dedi.
kaynak: afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;