Suriye'de iç savaş

Türkmen bölgesi tehlike altında

Suriye'de IŞİD ve Hür Suriye Ordusu'na bağlı muhalif gruplar birbirlerinin kontrolündeki Türkmen köylerinin de bulunduğu bölgeleri, sivil geçişlere kapalı askeri alan ilan etti, sivil halka bölgeyi terk etmesi için süre verdi.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye’deki Türkmen bölgeleri sık sık hem IŞİD hem de rejimin saldırılarına uğruyor. [Al Jazeera-Arşiv]
suriye'de muhaliflere karşı savaşan irak şam islam devleti (işid) örgütü, ülkede türkmen bölgesi olarak bilinen ve muhaliflerin kontrolündeki savran, able, türkmen barak, baruza ve mera kasaba ve köylerinde yaşayan sivil halka yerleşim birimlerini boşaltmaları için 48 saat süre verdi.
işid'in boşaltılmasını istediği mera, hür suriye ordusu'na (hso) bağlı liva-i tevhidin grubunun öldürülen komutanuı abdulkadir salih'in yaşadığı kasaba olarak biliniyor. 
işid'in açıklamasından kısa bir süre sonra, hür suriye ordusu'na bağlı olan muhalif gruplar da, yayınladıkları bildiriyle işid'in kontrolündeki türkmen bölgesi olarak bilinen çobanbey çevresindeki ziyadiye, mezretun ula, uşdud, gubden ve vaş köy ve kasabalarında bulunan sivillerin köylerini 24 saat içinde boşaltmalarını istedi. 
iki taraf da bahsi geçen bölgeleri sivillerin geçisine kapalı askeri bölge ilan etti.
işid'in boşaltılmasını istediği köyler türkiye sınırının çok yakınında bulunuyor. taraflar arasında oluşacak muhtemel bir çatışmanın sınırda yeni bir hareketliğe ve göç dalgasına yol açması bekleniyor.
halep'in çobanbey kasabası işid güçleriyle türkmenler arasında yaklaşık dört gün devam eden çatışmalar sonucunda 6 şubat'ta işid'in kontrolüne geçmişti. kasabada kontrolünün işid'e geçmesinin ardından binlerce türkmen kilis üzerinden türkiye'ye geçiş yapmıştı.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;