Irak Kürdistan Özerk Bölgesi

Türkmenlerden Kerkük'te IKBY bayrağına tepki

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşed Salihi, Birleşmiş Milletler (BM) ile ABD'yi, Kerkük'teki tüm devlet kurumlarına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bayrağının asılmasıyla ilgili tavır almaya çağırdı.

[Fotoğraf: AA]

kerkük valisi necmeddin kerim'in, "kürt bayrağının tüm kamu kurumlarında göndere çekilmesi" kararının ardından türkmen cephesi'nden konuyla ilgili açıklama geldi. irak türkmen cephesi başkanı erşed salihi, "kerkük'te kamu kurumlarına ikby bayrağının çekilmesi kanunlara ve anayasaya aykırıdır. kerkük'ün hususiyeti var ve hukuki statüsünden ötürü irak federal hükümetinin bazı yetkilerinin illere verilmesi konusu kerkük'ü kapsamıyor." dedi.

kerkük valisi kerim'in, mensubu olduğu parti kürdistan yurtseverler birliği (kyb)içinde yaşanan sorunları kerkük'e taşımaya çalıştığını aktaran salihi, bu durumun kentteki toplumsal uzlaşıya zarar vereceğini ve taraflar arasında hassasiyet doğuracağını vurguladı.  

abd'nin bağdat büyükelçiliği ile bm ofisinden konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmadığını, sadece türk dışişleri bakanlığından kınama açıklaması geldiğini belirten salihi, "bm ve abd büyükelçiliği, konunun hassasiyetini biliyor ve biz, onların sivil barışın korunması konusunda bir duruş sergilemelerini umut ediyoruz." diye konuştu.

salihi, türkmenlerin, kerkük'te ikby bayrağının göndere çekilmesinin ardından türkmen bayrağını göndere çektiğini ve silahlı çatışma yaşanmasından endişe ettiklerini kaydetti.

eski irak cumhurbaşkanı celal talabani'nin lideri olduğu kyb üyesi olan vali kerim, kerkük il meclisine geçen hafta bir yazı göndererek, nevruz kutlamaları dolayısıyla kerkük'teki tüm kamu kurum ve kuruluş binalarına irak bayrağının yanı sıra ikby bayrağının asılması talimatı vermişti.

kerkük valiliği, resmi yazışmalarda arapça'nın yanı sıra kürtçe'nin kullanılması zorunluluğu getirmişti. ayrıca, nevruz bayramı vesilesiyle hükümet binalarına irak bayrağının yanında ikby bayrağının da çekilmesi için teklif verildi. buna tepki gösteren türkmen cephesi, valinin "ateşle oynadığını" belirtmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;