İnternet yasakları

Twitter engeline Avrupa'dan örnek

Başbakanlık Twitter'a yasağı farklı ülkelerden örneklerle raporlaştırdı. Verilen örneklerde Twitter ve hükümetlerin görüşmeler yaptığı ve şikayete konu olan hesapların kapatıldığı görülüyor.

Konular: Türkiye
Açıklamada herhangi bir ülkede Twitter'a erişimin tamamen kapatıldığına dair bir örnek ise yer almadı. [Reuters]

başbakanlık kamu diplomasisi koordinatörlüğü, twitter'a "tedbir amaçlı erişim" engelini dünyanın farklı ülkelerinden verdiği örneklerle raporlaştırdı. koordinatörlük, "kişi haklarını ihlal eden ve ulusal güvenliği tehlikeye sokan" yayınların sosyal medya üzerinden illegal paylaşımına engel olunduğunu vurguladı.

açıklamada, "tedbir" kararının, twitter yetkililerinin 2014 ocak ayından bu yana alınan yüzlerce mahkeme kararına duyarsız kalmasının sonucu olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

engelleme öncesinde twitter'dan "kişilik hakları ve özel hayatın gizliliğini ihlali eden" içeriğin çıkarılmasının talep edildiği kaydedildi.

twitter'ın bu yöndeki mahkeme kararlarını yok saydığı; ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla erişimin engellendiği vurgulandı.

"türkiye cumhuriyeti devleti vatandaşlarının haklarını ve hukukunu korumak zorundadır. twitter ve benzeri tüm sosyal medya siteleri türkiye'de hukuk kurallarına uymak, türkiye cumhuriyeti mahkemelerince alınan kararları yerine getirmek zorundadır" denildi.

neo-nazi örneği

açıklamada 2013 şeffaflık raporu'na atıf yapıldı, twitter'a gelen bilgi  talepleri örneklendirildi. geçen yıl boyunca bilgi taleplerinde artış olduğu vurgulandı.

telif konusundaki taleplerin de arttığı ve twitter'ın telif hakları nedeniyle bazı içerikleri kaldırdığı belirtildi.

raporda yer alan örnekler şöyle:

almanya: ekim 2013'te twitter, alman hükümetlerinin talebi üzerine neonazi hesaplarını engellemiştir. bu erişim engeliyle twitter 'country-withheld content" kuralını da ilk defa uygulamış olmaktadır. bu kural, söz konusu içeriğin almanya ya da içerik sınırlamasını talep eden ülke sınırları içerisinde bloklandığını fakat dünyanın diğer her yerine erişimin açık olduğunu ifade etmektedir.

fransa: twitter, 19 ekim 2012 cuma günü fransa'da yazılan ve yayınlanan yahudi aleyhtarı ve ırkçı tweetleri siteden kaldırmıştır. #unbonjuif (#agoodjew) hashtagı ile etiketlenen tweetler yahudi soykırımına ilişkin resimler içermektedir. twitter, fransa yahudi öğrenciler birliği'nin konuyu mahkemeye taşıyacağını belirtmesinden sonra harekete geçmiş ve söz konusu içerikleri siteden kaldırmıştır.

hindistan: ülkede, assam eyaletinde temmuz 2012'de başlayan bodo kabilesi ve müslümanlar arasındaki şiddet olayları nedeniyle hükümet tarafından ülke genelinde toplu mesajlar yasaklanmıştır. 50 milyondan fazla facebook kullanıcısının olduğu hindistan'da hükümet ayrıca facebook ve twitter gibi sosyal medya sitelerine, provokatif söylemler içeren mesajlara önlem alınması konusunda uyarıda bulunmuştur. google, facebook ve twitter, açıklama yaparak hint hükümetiyle ortak hareket ettiklerini duyurmuştur.

ingiltere: 2011'de çıkan ayaklanmalar sırasında ingiltere başbakanı david cameron, ayaklanmalar sırasında provokatif içeriklerin paylaşılmasına engellemek amacıyla twitter'a erişim yasağı getirebileceğini ifade etmiş ancak olayların yatışması üzerine tedbir kararı alınmamıştır.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;