Dünya

UAEK’ten Japonya’ya onay

BM kurumu, 11 Mart depremi sonrasında radyoaktif kriz yaşayan ülkenin nükleer tesislerinin standartlara uygun olduğunu açıkladı.

Konular: Nükleer enerji

Haberin Öne Çıkanları

'Standartlara uygun'

Kriz yönetimine vurgu

Kamuoyu güvensiz

UAEK ekibi, çalışmalarını yoğun kar yağışı altında gerçekleştirdi.
UAEK ekibi, çalışmalarını yoğun kar yağışı altında gerçekleştirdi. [Reuters]

birleşmiş milletler (bm) bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek), nükleer kriz mağduru japonya’nın reaktörlerinin güvenlik testlerinin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

uaek yaptığı açıklamada, “(japonya) nükleer ve endüstriyel güvenlik kurumu’nun açıklamaları ve denetim süreci sonunda, tesislerin uaek güvenlik standartlarına genel olarak uygun olduğu kanısına vardık” ifadesini kullandı.

bm kurumu ayrıca, öte yandan, enerji şirketlerinin kriz yönetimi alanında daha fazla çaba harcaması gerekti uyarısını yapmayı da ihmal etmedi.

uaek bu çerçevede, nükleer tesislerdeki faaliyetleri yürütecek kamu kurumlarının, en kötü senaryoya karşı hazırlıklarına ilişkin bazı ek testlerin de yapılması gerektiğini vurguladı. bm kurumu, “nükleer ve endüstriyel güvenlik kurumu’nun, ikinci değerlendirmede, ciddi kazaların üstesinden gelmeye yönelik hususları geniş bir şekilde ele alması gerekiyor” ifadesini kullandı.

yetkililer davet etti

japonya, 11 mart'taki moment magnitüd ölçeğine göre 9,0 şiddetindeki deprem ve tsunami felaketi sonrasında ülkenin kuzeydoğusundaki fukuşima nükleer santralinde teknik sorunlar, nükleer erime ve radyasyon yayılmasını içeren bir dizi kriz yaşamıştı.

kamuoyunun büyük bölümünün, yaşananlar sonrasında ülkedeki nükleer tesislerin güvenliğini sorgulaması sonucu, nükleer ve endüstriyel güvenlik kurumu, uaek’ten bir ekibi, tesislerini denetlemesi için japonya’ya davet etmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;