Bilim-Teknoloji

Uber CEO’su hapse girebilir

Güney Kore, özel şoför hizmeti sunan Uber'i 'yasadışı taksi hizmeti vermekle' suçluyor. Uber CEO’su Travis Kalanick, Güney Kore’de tutuklanması halinde para veya hapis cezası alabilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
Uber, ABD, Almanya ve Hindistan'ın ardından Güney Kore'de de zor durumda.

güney kore, san francisco merkezli özel şoför hizmeti sunan uber'in kurucusu travis kalanick'i yasadışı taksi hizmeti sunmakla suçluyor. kalanick ile güney kore'de uber için çalışan bir araba kiralama firmasının başkanı hakkında yapılan suçlama, iki yıl hapis veya para cezası öngrüyor.

yonhap haber ajansının verdiği bilgiye göre, uber yasadışı hizmet sunarak güney kore'deki araç kiralama firmalarının işini engelliyor. haklarında suçlama bulunan kalanick'in güney kore'de gözaltına alınması halinde 18 bin 121 dolar para cezası alacağı veya iki yıl hapisle cezalandırılabileceği belirtildi.

seul'de ağustos 2013'te hizmet sunmaya başlayan uber, bu yaz uberx adını verdiği ve özel araçların taksi gibi kullanılabildiği hizmeti de hayata geçirmişti. uberx şoförlerinin özel ehliyetleri olduğu belirtilse de, güney koreli taksiciler çalışmak için gereken belgelerin 63 bin dolardan fazla tuttuğunu belirterek itirazda bulundu. yerel taksiciler uber nedeniyle işlerini yapamadıkları için de firmaya tepkili.

'uber'in ensesinde olacağız'

güney kore arazi, altyapı ve ulaşım bakanlığı da uber'e karşı uyarıda bulundu. bakanlık, uber'in mobil uygulaması henüz korece yayınlanmadan önce yasadışı olduğunu belirtmiş ve 'uber'in ülkede hoş karşılanmayacağını' açıklamıştı.

uber faaliyetlerini yakın takibe alan bakanlık, 'uber şoförlerine göz açtırmayacaklarını' ve ihbarda bulunanlara 910 dolar ödül verileceğini belirtti.

uber, konu hakkında yaptığı açıklamada 'seul'deki faaliyetlerinin normal bir şekilde işlediğini' belirtti.

başı beladan kurtulmuyor

almanya'da dava süreci devam eden uber, en son olarak hindistan'daki tecavüz skandalıyla gündeme geldi. kadın müşterinin yaptığı şikayet üzerine 32 yaşındaki şoför tutuklanmış, hindistan uber ve benzeri hizmetlerin yasaklanacağını açıklamıştı.

abd'nin portland eyaleti de kısa süre önce hizmete giren uber'in sıkı denetimler altında çalışacağını ve gerekli belgeleri almaları halinde şoförlerin ağır para cezası alacağını belirtmişti.

kaynak: the verge ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;