Bilim-Teknoloji

Üç devin hazin sonu

Yahoo ve Nokia... Bir zamanların en büyük teknoloji devleriydiler.

Konular: Bilim-Teknoloji

yahoo ve nokia... bir zamanların en büyük teknoloji devleriydiler. blackberry de öyle. internet çağına hızlı giriş yaptılar. en başarılı, en yaratıcı girişimlere imza attılar. nokia telefonlar, almanların üst düzey optik şirketi zeiss'la yaptığı işbirliğiyle, en iyi kameralara sahip telefonları üretiyordu. şarjı 9 gün giden cep telefonları piyasayı domine ediyordu. 

kanada merkezli blackberry, kendine has klavyesiyle çıktığında zirveye yükseldi. research in motion adlı şirketin ürettiği blackberry'ler üstün şifreleme yazılımıyla korunuyordu. şirket özellikle iş çevrelerinde vazgeçilmez oldu. abd başkanı bile güvenli olduğu için bu telefonu kullanıyordu. 

ancak 2007 yılında steve jobs, apple'ı küllerinden doğuracak bir icat geliştirdi. sükseli ipod cihazlarını dokunmatik ekranıyla iphone izliyordu.

google hemen yanıt verdi; android işletim sistemli telefonlar peşisıra çıkmaya başladı. 

trendini kaybeden blackberry ise eskiyen, modası geçen bir yolda gitmekte ısrar etti. dünyanın en çok telefon satan şirketi nokia'nın adı piyasadan buhar olurken, onu yeniliğe ayak uyduramayan blackberry izledi. 

yahoo, arama motoru ve e-postada bir numaraydı. google ve gmail ile birlikte o da gerilemeye başladı. sonunda abd'li telekomünikasyon şirketi verizon'a satıldı. 

'ayak uyduramadılar'

endpoint technologies'den teknoloji uzmanı roger kay, bu üç şirket arasındaki ortak nokta için ,"kendi çıkış noktalarından sonra hızlı gelişmelere zamanında ayak uyduramadılar" diyor. 

internet'in her alana yayılan kültürü içinde teknoloji sektörü hiç yaşlanmayan, hızlı gelişen bir sektörken ve "hızlı git, kalıpları yık" sloganıyla facebook bu alanı domine ederken, bir zamanların efsane girişimlerinin çabucak yaşlanması kaçınılmaz oldu. blackberry, kendine has klavyesinden ödün vermeden android piyasasına girse de bu formatta ürettiği telefonlar da yeterince ilgi görmedi. 

iphone ilk çıktığında teknoloji yorumcuları apple'ı, başarılı ipod çizgisini parçalamaya çalışmakla eleştirdi. ancak iphone'ların küresel bir sansasyon olacağını göremediler. 

kay'e göre yahoo, da google'dan gelen atağı göremedi, çünkü eski iş modeli o dönemde hala büyük kazanç getiriyordu. 

silikon vadisi'nden analist rob enderle, google ve apple'ın eş zamanlı yükselişine dikkat çekip, "büyük şirketlerin hiçbiri bununla başetmeye hazır değildi" diyor. 

peki durumu öngörüp, dönüşümünü erkenden yapan şirketler yok muydu? 

kay bu noktada ibm'in gerektiğinde daha iyi rakiplerle başedemeyeceğini anlayıp bazı ürünlerini üretmeyi bıraktığını, güçlü olduğu alanlarda dönüşümünü başardığını not ediyor. ancak ibm'in de sonu gelmeyen dönüşüm ve yeniden yapılanma döngüsüne takıldığını, dört yıldır gelirlerinin azaldığını not ediyor. 

başka bir şirket de bilgisayar işlemcileri üreten intel. kay, intel'in de mobil teknolojinin geleceğini görüp mobil işlemcilere odaklandığına işaret edip, büyük bilgisayar çiplerinin de mobil dünyada artık çok uzun bir geleceğinin olmayacağını söylüyor.  

analistlerin apple'a da uyarısı var; şirketin iphone'dan sonra hâlâ 'bir sonraki büyük yenilik' konusunda bir gelişme kaydedemediğine dikkat çekiliyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;