Bilim-Teknoloji
Üç ebeveynli çocuklara yeşil ışık
İngiltere, genetik hastalık riskini ortadan kaldırmak için doğacak çocuklara 'ikinci bir anneden' DNA nakledilmesini öngören yasa değişikliğini onayladı. İngiltere, yeni tüp bebek yöntemini uygulayan ilk ülke olacak.
ingiltere, tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen çocuklarda anneden geçen mitokondriyal dna ile bağlantılı hastalıkları önlemek için ikinci bir annenin dna'sının kullanılmasına karar verdi. alınan kararla bir yıl içinde ilk üç ebeveynli çocuklar ingiltere'de dünyaya gelebilir.
ingiliz bilim insanlarının geliştirdiği yöntem yasaklanmış olmasına rağmen, mevcut yasanın değiştirilmesiyle tüp bebekler 2 anneli olabilecek. kısaca, doktorlar döllenen yumurtadaki genetik bozukluk bulunan kısmı ikinci anneden alınan dna ile düzeltebilecek. bu sayede doğumsal müsküler distrofi gibi hastalıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.
her ne kadar parlamento tarafından onaylanmış olsa da, çok sayıda uzman ingiltere'nin 2008 yılında kabul edilen insan döllenmesi ve embriyoloji yasası'nı ihlal edeceğini ve çocukların kanser veya engelli doğma riskinin artacağını öne sürdü.
telegraph sitesinin haberine göre, 44 milletvekili sağlık bakanı jeremy hunt'a açık mektup yazarak yasa değişikliği hakkındaki endişelerini iletti. buna rağmen yasa değişikliği 128 oya karşılık 382 oyla kabul edildi.
'tanrı rolünü oynamayacağız'
yasa değişikliği hakkında eleştirileri yanıtlayan ingiltere başbakanı david cameron, üç ebeveynli bebeklerin 'tasarlanmış bebekler olmayacağını' söyledi.
'tanrı rolüne soyunmadıklarını' ifade eden cameron, lbc radyosuna yaptığı açıklamada, 'yasa ebeveynlere sağlıklı ve mutlu bir çocuk sahibi olma şansı sunacak' dedi.
dünyada ilk kez ingiltere tarafından uygulanacak tüp bebek yönteminin 'yapılabilecek bir şey olduğunu' söyleyen cameron, "bu karaciğer ve böbrek nakli gibi bir şey. tanrı'yı oynamak gibi çok büyük bir değişim değil" dedi. yeni yöntemin her bebek için kullanılmayacağını belirten cameron, doğumda ortaya çıkan hastalıkların ortadan kalkacağını söyledi.
kaynak: al jazeera
Yorumlar