Ekonomi

'Üçlü mekanizma olmadan da ilerlenir'

Türkiye'nin Kuzey Irak petrollerinin taşınması için kurguladığı üçlü mekanizma destek görmedi. Enerji Bakanı Yıldız "İhtiyaç olunca Bağdat'tayız, Erbil'deyiz. Bizce sorun yok. Top onlarda" dedi.

Haberin Öne Çıkanları

Üçlü mekanizma olmadan ilerlenecek

Yıldız: Sorun yok, top onlarda

Yıldız: Rusya ile karşılıklı bağımlılık olacak

Taner Yıldız, ''Bölgesel Oyun Değiştiriciler'' konulu toplantıda konuştu. [AA]

enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, boğaziçi enerji kulübü'nün düzenlediği "bölgesel oyun değiştiriciler" toplantısında konuştu.

taner yıldız, irak kürdistan özerk bölgesi’ndeki petrol sahalarından çıkan petrolü türkiye'ye taşıyacak olan; ancak irak merkezi yönetiminin muhalefetiyle karşılaşan petrol boru hattı hakkında açıklama yaptı.

türkiye ile kuzey irak arasında kuzey irak'taki petrol-doğalgaz sahalarında aramanın yanı sıra boru hatlarının yapımını da kapsayan sözleşmelerde ilerleme sağlanması için bağdat, erbil ve ankara'nın içinde yer alacağı üçlü bir yapının kurulması hedefleniyor.

yıldız, bu üçlü mekanizma olmadan da enerji alanında ilerleme kaydedilebileceğini söyledi. "irak'ta üçlü mekanizmaya bir ön mutabakatla başlamıştık. sonra (hüseyin) şehristani ve (neçirvan) barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söylediler. bizim için bir sorun yok." dedi. yıldız, "irak yokluğu değil varlığı paylaşmak durumundadır. kaynaklarını yerin altındayken değil yerin üstündeyken paylaşmak zorundadır." dedi. 

yıldız, iki tarafın türkiye’ye ihtiyacı olduğu an türkiye'nin bağdat’ta ve erbil’de olacağını söyledi. “ihtiyaç yoksa ankara'dayız. top onlarda.” dedi. enerji bakanı, türkiye’nin olumlu tavrına kerkük-yumurtalık boru hattı’nı güçlendirerek devam edeceğini de ifade etti.

'beş ülke iran’dan gaz istiyor'

taner yıldız, iran'dan avrupa'ya doğalgaz boru hattı kurmak için hazırlık yapıldığını ifade ederek, "beş avrupa ülkesi iran'dan doğalgaz almaya hazırlanıyor" dedi.

yıldız, iran'ın dünya ile ilişkileri normalleştikçe türkiye ile ilişkilerinin de güçleneceğini ifade ederek, "gerginlik ve sıkıntı sürdürülebilir bir durum değildir" dedi.

enerji bakanı, "iran doğalgaz boru hattı ile alakalı dünyanın hala normalleşmemiş olduğu bir süreçte avrupa'ya bir hat hazırlıyor. gelişmelere baktığımızda avrupalı ülkelerin taleplerinden daha ziyade türkiye'nin böyle bir doğalgaz boru hattına verdiği izin tartışıldı. eğer talep varsa arz da bunu besliyorsa, gerideki her şey ikinci plandadır. avrupa'daki beş ülke iran'dan doğalgaz almak için işlem başlatıyorlar. ben başlatmalarını yadırgamıyorum." diye konuştu.

‘dışa bağımlıyız diye oturup ağlamayız’

enerji bakanı yıldız konuşmasında, rusya ile nükleer enerji konusunda karşılıklı bağımlılıktan da bahsetti.

rusya'nın 22 milyar dolar yatırımla mersin akkuyu'da kuracağı nükleer santral için 26 bankadan sendikasyon kredisi kullanacağını söyledi.
yıldız’a göre, bu santral türkiye'nin rusya'ya bağımlılığını artırmayacak. türkiye dışa bağımlılığı karşılıklı bağımlılık  haline getirmeye çalışıyor.

yıldız, türkiye’nin dışa bağımlı olmasının en zayıf noktası olduğunu da belirtti. “ama oturup ağlamayacağız.” dedi.

'kendimize bahar muamelesi yapmayalım'

enerji bakanı yıldız, türkiye’deki kış koşullarıyla ilgili kendimize bahar muamelesi yapmamamız gerektiğini söyledi. taner yıldız, doğalgazın ithalinde hem mesken hem üretici olarak öngörülebilir bir sıkıntı olmadığını; ancak bazı işletmelerin testlerden geçtiğini söyledi.

yıldız, “eğer londra’da heatrow 7 saat elektriksiz kalıyorsa, new york’ta 9 saat metro yoksa bu demek ki işletmeye dönük aksaklıklar olabiliyor" dedi.

çin ile üçüncü ülkelerde yatırım

türkiye'nin çin ile üçüncü ülkelerde pek çok açıdan işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirten yıldız, "çin ile afrika ve ortadoğu'da işbirliği yapabiliriz. çin ile hidroelektrik ve yerli kömürde işbirliği konusunda çok ciddi noktaya geldik" dedi.

çin ile birlikte türkiye'de geliştirilecek olan 18-19,000 mw'lık yerli linyit konusunda da işbirliği yapabileceklerini belirten yıldız, "güneş konusunda da çinli bir firma sessiz sedasız 200 milyon dolarlık yatırım yaptı, ayrıca güneş hücreleri üretimi kararı da aldılar. bakanlık olarak destekliyoruz" dedi. çinliler ile üçüncü ülkelerde petrol ve gaz arama konusunda da işbirliği yapabileceklerini belirten yıldız, "tpao buna benzer farklı ülkelerden en az 7 ortaklık kurarak üçüncü ülkelerde yatırım yapmak üzerine çalışıyor" diye konuştu.

afşin-elbistan'da ilave 7,000 mw'lık yeni santral gerekebileceğini belirten yıldız, "hem çin, hem katar ve hem de üçüncü bir ülke ile görüşmelerimiz sürüyor. gizlilik anlaşması yaptığımız ülkeler var" dedi.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;