Ekonomi

Ukrayna IMF ile anlaştı

Yaşadığı iç karışıklık nedeniyle ekonomisi bozulan Ukrayna, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 14-18 milyar dolarlık yardım paketinde anlaştığını açıkladı.

Konular: Küresel ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

27 milyar dolara çıkabilir

İlk dilim Nisan'da onaylanacak

Gaz fiyatları yüzde 50 arttı

uluslararası para fonu, (imf) ukrayna ile 14-18 milyar dolarlık kurtarma paketinde anlaştı.

imf yaptığı açıklamada, “iki yıllık stand-by anlaşması ile desteklenecek bir ekonomik reform programı üzerinde ukrayna'daki yetkililerle heyet seviyesinde anlaşmaya varıldı” denildi.

anlaşma ile önümüzdeki iki sene içinde kurtarma paketi 27 milyar dolara kadar yükselebilecek.

imf'den yapılan açıklamada, icra direktörlerinin kurtarma anlaşmasını nisan'da onaylayacağı belirtildi.

kısmen istikrar sağlandı

uzmanlar ukrayna için belirlenen kurtarma paketinin 15 milyar dolardan daha yukarılara çıkabileceğini belirtiyor.

imf’nin açıklamasında “son aylardaki yoğun ekonomik ve siyasi türbülansın ardından ukrayna kısmen istikrar sağladı. ancak zorluklarla karşı karşıya” ifadesi kullanıldı.

kiev’de anlaşmayı açıklayan imf misyon şefi nikolay gueorguiev, yardımın ilk diliminin ne kadar olacağı konusunda bilgi vermedi.

imf yardımı, ukrayna’nın ekonomisini toparlamasına yardım edecek. abd, ab, japonya ve diğer ülkelerden gelecek milyarlarca dolarlık yardımın yolunu açacak.

doğalgaza yüzde 50 zam

kiev, borcunu ödeyemeyecek hale gelmemek için nakit paraya ihtiyacı olduğunu söylemişti. ukrayna maliye bakanı, yanlış yönetim ve siyasi karışıklık nedeniyle ekonominin yüzde 3 oranında daralmasını beklediklerini açıklamıştı.

çarşamba günü ukrayna’nın yeni liderleri 1 mayıs’tan itibaren ülkedeki gaz fiyatlarının yüzde 50 oranında artacağını açıklamıştı. bu artış, imf’nin yardım için koyduğu önkoşullardan biriydi.

muhalif gösterilerin ardından devrilen eski cumhurbaşkanı yanukoviç, bu koşulu kabul etmemişti.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;