Ukrayna

Ukrayna’da Sovyet nostaljisi

Ukrayna’da Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk kentinde Sovyetler Birliği nostaljisi yaşanıyor. Eski Sovyetler Birliği lideri Joseph Stalin’in portreleri, devlet dairelerinde zorunlu oldu. Portreler kent merkezinde de sergileniyor.

Konular: Ukrayna, Rusya

eski sovyetler birliği lideri joseph stalin’in portreleri, ukrayna’nın doğusunda rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelerdeki devlet dairelerinde zorunlu oldu. stalin’in üç portresi, ukrayna’nın doğusundaki donestsk kentinin merkezinde sergileniyor.

kenti kontrol eden rusya yanlısı ayrılıkçılar bu uygulamalarla sovyetler birliği nostaljisini uyandırmaya çalışıyor. donetsk’teki ayrılıkçıların amacı kent kiev'in kontrolü altındayken, tabu olarak görülen sovyetler birliği döneminin yeniden iyi bir şekilde hatırlanması. sovyetler birliği’nde kruşçev dönemine kadar stalino olarak adlandırılan donetsk kentinde, stalin bu yöndeki çabaların yüzü oldu.

ayrılıkçı liderler de sovyetler birliği'ne duydukları hayranlığı gizlemiyor. ukrayna'da çoğunlukla rusça konuşulan bölgelerin moskova'ya bağlanmasını isteyen alexander zakharchenko, sovyetler birliği’nin dağılmasından duyduğu üzüntüyü anlattı:

“sovyetler birliği muazzam bir ülkeydi. cia ve diğer istihbarat teşkilatları tarafından yok edilmesi çok büyük bir hataydı. avrupa ve diğer ülkelerin bizden ödü kopuyordu.”

sovyetler birliği'nin iyi anılmasını hedefleyen bu politikalarla mayıs ayında sovyet sembollerini nazi sembolleri gibi yasadışı hale getiren kiev yönetimiyle zıtlık da sergileniyor. ukrayna’da güvenlik güçleriyle rusya yanlısı arasındaki şiddet eylemleri 8 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından durma noktasına geldi. ancak donetsk’teki stalin portrelerinin altında eski sovyet liderinin şu sözleri de yer alıyor:

“davamız meşru. düşman bozguna uğratılacak. zafere ulaşacağız.”

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;