Ukrayna

Ukrayna'da yeni işgaller

Rusya yanlısı gruplar doğudaki Luhansk'ta hükümet binalarını ele geçirdi. ABD Rusya'yı 'NATO topraklarının her parçasını savunuruz' diyerek uyardı.

Konular: Ukrayna, Rusya, Avrupa

Haberin Öne Çıkanları

Turçinov polisleri ihanetle suçladı.

'NATO toprakları dokunulmazdır'

AGİT gözlemcilerinde 'gelişme'.

Rusya yanlısı gruplar polis merkezine makineli tüfeklerle ateş açtı. [Reuters]

rusya yanlısı gruplar ukrayna'nın doğusundaki kontrol alanlarını genişletiyor. luhansk'ta hükümet binaları art arda işgal edildi. abd rusya'yı 'nato topraklarının her santimini savunuruz' diyerek uyardı.

ilk olarak yaklaşık yüz kişilik bir grup kentteki yerel yönetim merkezinin camlarını ve kapılarını kırdı. binaya rus bayrağı astı.

işgal sırasında binanın girişinde polis yoktu. binanın avlusunda ise güvenlik güçleri küçük çaplı müdahalede bulundu ama associated press haber ajansına göre herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı.

reuters haber ajansına göre rus yanlısı gruplar daha sonra savcılık binasını bastı.

ajans silahlı bir grubun da televizyon binasının girişini tuttuğunu ve binayı kontrol altına aldığını duyurdu.

son olarak da kentteki polis merkezine makineli tüfeklerle ateş açıldı.

'polisler hain'

ukrayna'nın geçici devlet başkanı aleksandre turçinov doğudaki kentlerden donetsk ve luhansk polisine öfkeli.

turçinov polis şeflerini rus yanlısı gruplara müdahale etmemekle ve ihanetle suçladı.

turçinov içişleri bakanlığı'ndan bu isimlerin görevden alınmasını istedi.

'her parçasını savunuruz'

ukrayna'nın doğusunda yaşananlar konusunda abd rusya'ya tepkili.

John Kerry - ABD Dışişleri Bakanı

dışişleri bakanı john kerry, moskova'yı doğu ve orta avrupa'nın güvenlik manzarasını değiştirmeye çalışmakla suçladı.

nato topraklarını "dokunulmaz" olarak niteleyen kerry, bu toprakların her parçasını savunacaklarını söyledi.

ab yaptırımları

ülkenin doğusundaki işgaller, avrupa birliği'nin rusya'ya yönelik yaptırımlarını artırmasının ardından geldi.

birlik rus ve ukraynalı 15 isim için malvarlığı dondurma ve seyahat yasağı kararı aldı.

bu isimlerin arasında rusya genelkurmay başkanı valeri vasilyeviç gerasimov, başbakan yardımcısı dimitri nikolayeviç kozak, rusya devlet başkanı vladimir putin’in "kırım federal bölgesi’nden" sorumlu tam yetkili temsilcisi oleg yevgeniviç belaventsev, kırım’dan sorumlu bakan oleg genrikoviç savelyev ile sivastopol valisi sergey ivanoviç manyailo da var.

yaptırımlar almanya ve danimarka dışişleri bakanlarının da gündemindeydi.

almanya dışişleri bakanı bakan walter steinmeier yaptırımlarda üçüncü seviyeye geçilmesinin ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.

enerji sektörünü de kapsadığı için, doğalgaz ve petrolünün yaklaşık üçte birini rusya'dan karşılayan berlin üçüncü aşamaya sıcak bakmıyor.

danimarka dışişleri bakanı martin lidegaard da bu aşamaya geçilmesinin avrupa'ya etkisinin önlenemez olacağını vurguladı.

rusya reddediyor

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise yaptırımları reddettiklerini söyledi. ambargoların batı'nın kendi zayıf politikalarının sonucu olduğunu ileri sürdü.

devlet başkanı vladimir putin ise yaptırımlara yaptırımla karşılık vermeye gerek olmadığını söyledi. buna karşın batılı şirketlerin, enerji projeleri dahil, rus ekonomisine olan katkısını yeniden değerlendirebileceklerini söyledi.

agit gözlemcileri

rus yanlısı grupların 25 nisan'da slavyansk'ta alıkoyduğu agit gözlemcileri ise hâlâ serbest bırakılmadı.

kentte belediye başkanlığı'nı ilan eden ayrılıkçı vyaçeslav ponomaryov agit (avrupa güvenlik ve işbirliği teşkilatı) yetkilileriyle salı günü yaptıkları görüşmelerde ilerleme sağladıklarını söyledi.

ponomaryov gözlemcilerin ne zaman bırakılacağıyla ilgili takvim vermedi, "her şey yapılan anlaşmalara uyulmasına bağlı" dedi.

ponomaryov'un açıklaması agit genel sekreteri lamberto zannier konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere kiev'i ziyaretinin ardından geldi. 

rus yanlısı gruplar 8 gözlemciyi alıkoymuş daha sonra birini diyabet hastası olduğu için serbest bırakmıştı.

referandum talebi

ukrayna'nın doğusunda tansiyon rus yanlısı ayrılıkçı grupların nisan ayı başında bölgedeki bazı şehirlerde hükümet binalarını işgal etmeye başlamasıyla tırmandı.

rusya'nın, uluslararası toplumun tepkilerine yol açan referandumun ardından kırım'ı ilhak etmesi sonrasında, bu gruplar ukrayna'nın doğusunda da benzer taleplerle harekete geçti.

rus yanlısı gruplar donetsk'te 11 mayıs'ta referandum düzenleyeceklerini açıkladı.

ukrayna gelişmeler üzerine bölgede askeri operasyon başlattı.

paskalya nedeniyle verilen aranın ardından operasyon sürdü ama sonuç vermedi.

kırım 16 mart 2014’te yapılan ve kırım tatarlarının boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak rusya tarafından ilhak edilmişti.

tatarlar kırım'ı anavatanları olarak görüyor.

yüz binlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından bölgeden sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: al jazeera, reuters, associated press

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;