Eğitim

Üniversitede tacize özel birim

YÖK, üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bir dizi karar aldı. Buna göre, üniversitede şiddete, tacize ve mobbinge uğrayan kadınlar için özel birim kurulacak, eşitlik ders olacak.

Konular: Türkiye
yektasaraç YÖK main
YÖK Genel Kurulu ilk kez Saraç'ın başkanlığında toplandı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

yükseköğretim kurulu başkanlığı 7 mayıs'ta üniversitelerdeki toplumsal cinsiyet eşitsizliğini masaya yatırdı. 70 üniversiteden kadın akademisyenlerin ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, üniversitelerde toplumsal cinsiyet açısından daha duyarlı bir iklimin oluşturulması için neler yapılması gerektiği konusunda tartışmalar yapıldı. çalıştay sonunda mevcut durumu ve yapılması gerekenlerin anlatıldığı bir rapor hazırlandı. rapor dün yapılan genel kurulda karara bağlandı.

eşitlik ders oluyor

artık yök kararı ile üniversitelere 'toplumsal cinsiyet eşitliği' dersi konuyor. bu dersi isteyen üniversite seçmeli, isteyen üniversite ise zorunlu olarak verecek. dersin içeriğinin belirlenmesinde öğretim üyelerinin yanı sıra öğrencilerin de görüşleri alınacak.

üniversitelerdeki sağlık, kültür ve spor dairesi başkanlıkları cinsel taciz ve cinsel saldırılar konusunda güçlendirilecek, buralarda tıbbi ve psikolojik destek verebilecek konuma getirilecek. cinsel taciz ve cinsel saldırı konularında yükseköğretim kurumlarında farkındalık sağlayacak eğitim çalışmaları yapılacak. öğrencilerden idari personele, güvenlik görevlilerine kadar birçok kişi bu konuda bilinçlendirilecek. 

her üniversiteye kadın araştırma merkezi 

üniversite kampüs ve dersliklerinin, özellikle kız öğrencilerin güvenliğine yönelik olarak düzenlenecek. kız öğrencilerin aydınlatılması, haberleşme imkânı sunulması gibi konularda hassasiyet gösterilecek. üniversitelerdeki kadın sorunları araştırma ve uygulama merkezlerinin çalışma biçimi ve işlevsellikleri güçlendirilecek. böyle bir merkezi olmayan yükseköğretim kurumlarında da merkez açılacak. 

tacize , şiddete uğrayanlar için özel birim kurulacak 

yükseköğretim kurulu'nca, yükseköğretim kurumları yönetici, öğretim elemanları ve memurları disiplin yönetmeliği ile yükseköğretim kurumları öğrenci disiplin yönetmeliği’nde cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing gibi davranışlara yönelik yeni düzenleme yapılması için bir çalışma başlatılacak.

üniversitede üst düzey yöneticilik yapmış bir kadın öğretim üyesi başkanlığında 'akademide kadın çalışmaları ve sorunları birimi' kurulacak. şiddet, mobbing, tacize uğrayan kadın öğretim üyeleri, çalışanlar ve öğrenciler bu birimle iletişime geçecek. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;