IŞİD

Ürdün IŞİD'den 'kanıt' istedi

Ürdün hükümeti, esir pilotun hayatta olduğuna dair IŞİD’den 'kanıt' istediklerini aksi takdirde örgütün serbest kalmasını talep ettiği Sacide Rişavi’nin bırakılmayacağını açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Ürdün
IŞİD son olarak düşen Ürdün uçağının pilotunu rehin aldıktan sonra yakarak öldürmüştü. [Fotoğraf: Al Jazeera-Arşiv]

ürdün medya ve iletişim bakanı muhammed mumani, “işid’in sacide rişavi’nin serbest bırakılması yönündeki talebini kabul ettiğimizi ve buna hazır olduğumuzu açıklamıştık ancak şu ana kadar  pilot muaz kesasibe’nin hayatta olduğuna dair bir kanıt elimizde yok. bununla ilgili garanti istiyoruz” dedi.

işid, ürdün'de hapiste tutulan sacide rişavi’nin ürdünlü pilot muaz kesasibe karşılığında serbest bırakılması için verdiği süreyi akşam saatlerine kadar uzatmıştı. ürdünlü pilot ve japon rehine için pazarlık sürüyor.

işid'in elindeki japon rehine kenji goto jogo, internette yayınlanan ses kaydında rişavi'nin serbest bırakılmaması durumunda ürdünlü pilot kesasibe'nin öldürüleceğini açıkladı.

işid'in elindeki ürdünlü pilot ve japon gazetecinin serbest bırakılacağı iddiaları üzerine çoğunluğu japon gazeteciler dünden bu yana akçakale gümrük kapısı önünde bekliyor.

geceye kadar bekleyişini sürdüren basın mensupları, japon gazetecinin gelmemesi üzerine, şanlıurfa il merkezine dönüp geceyi orada geçirdiler.

basın mensupları, sabah yeniden akçakale gümrük kapısı önüne gelerek japon gazeteciyi beklemeye başladı.

bu arada gümrük kapısında toplanan ve ülkelerine gitmek için yetkililerden izin isteyen bir grup suriyeli ise geçiş için izin bekliyor.

'oğlumu serbest bırakırsanız saygı kazanırsınız'

ürdünlü pilotun babası safi kesasibe, oğlunun serbest bırakılmasıyla ilgili işid'e çağrıyı yineledi.

kesasibe, işid'e hitaben "islam dini adına din kardeşiniz muaz'ı serbest bırakın. lütfen ona zarar vermeyin. onu serbest bırakırsanız, ürdünlü ve filistinli tüm aşiretlerin saygısını kazanacağınıza sizi temin ederim. biz sizinle islam düşmanlığına karşı aynı saftayız" ifadelerini kullandı.

türkiye’den yardım istediler

suriye'de uçağının düşmesi sonucu işid tarafından esir alınan 26 yaşındaki ürdünlü pilot muaz kesasibe'nin ailesi, türkiye'nin amman'daki büyükelçiliğine bir mektup yazarak, türk yetkililerden pilotun bırakılması için arabuluculuk etmesini istemişti.

aile yazdıkları mektupta türkiye'nin soruna ciddi bir şekilde müdahale etmesini ve işid'le sürdürülen müzakerelerde rol oynayarak, oğullarının serbest bırakılmasını sağlamaları için yardım etmelerini istedi.

ürdün hükümetinin sözcüsü muhammed mumani, esir pilotun serbest bırakılması karşılığında, işid'in pazarlık talebi doğrultusunda ülkede 'terör' suçlamasıyla tutuklu bulunan sacide rişavi'yi serbest bırakmaya hazır olduklarını belirtti.

rişavi ürdün'de tutuklu

işid'in serbest bırakılmasını istediği sacide rişavi, 2005 yılında ürdün'de bir saldırı girişimi nedeniyle tutuklanmıştı.

işid'e karşı koalisyonun düzenlediği hava saldırıları kapsamında yaptığı görev esnasında ürdün hava kuvvetlerine ait f-16 savaş uçağı suriye'nin rakka kentinde düşmüştü.

uçağın pilotu muaz kesasibe fırlatma koltuğu sayesinde kurtulmuş ancak işid’e esir düşmüştü.

işid, turuncu elbise giydirilen ve dizleri üzerine çökmüş japon rehineler haruna yukawa ve kenji goto jogo’nun görüntülerini ise 20 ocak’ta yayınlamıştı.

görüntülerde, arkasında çöl, elinde bıçak, üstünde siyah kıyafeti ile ingiliz john olarak tanınan işid üyesi, ingilizce konuşarak, japon hükümetinin ortadoğu’dan 8 bin 500 km uzaklıkta olduğu halde abd öncülüğündeki koalisyona ‘destek vermesini’ eleştiriyordu.

rehinelerin hayatlarına karşılık japon hükümetinden fidye olarak ‘200 milyon’ dolar istenen videoda , fidyeyi ödemek için 72 saat süre tanınmıştı.

işid iki gün önce, 200 milyon dolar fidye istediği iki japon rehineden haruna yukawa'yı öldürdüğü iddiasıyla bir video yayınlamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;