Bilim-Teknoloji
Uydular için uzay asansörü
Gökbilimciler, Dünya ile uzay boşluğu arasında asılı kalacak 40 kilometreden uzun bir asansör projesi üzerinde çalışıyor. Asansör, uyduların roket kullanılmadan taşınmasını sağlayabilir.
Haberin Öne Çıkanları
2035'te devreye girebilir
Yük taşıma maliyeti azalacak
Düşük yörüngede inşa edilecek

ünlü bilim-kurgu yazarı arthur c. clarke'ın 'the fountains of paradise' adlı kitabından ilham alan bilim insanları, yıllardır tartışma konusu olan uzay asansörü projesini yeniden gündeme getirdi. yörüngede belli bir mesafeye kadar uydu ve uzay aracı taşınmasını sağlayacak asansör, nanoteknolojiyle üretilen son derece sağlam ve bir o kadar hafif fiberlerden yapılacak.
42 kilometre uzunluğunda olması ve ay ile dünya arasındaki 363 bin kilometrelik mesafeyi az da olsa kapaması beklenen asansör, yerden 160 ile 2000 km arasındaki yükseklikte yer alan düşük yörüngede inşa edilecek bir temelin üzerinden yükselecek.
temelden uzanan kablo üzerinde hareket edecek asansör, taşıdığı uydu, yük ve uzay araçlarını 42 bin kilometre ötede yer alan sabit konumlu yörüngeye taşıyacak. uzay asansörü sayesinde bugün yörüngeye kilo başına gönderilen 25 dolarlık yük maliyetinin aşağı çekilmesi planlanıyor.
roketlere bağımlılık azalacak
kanada'nın mcgill üniversitesi'nden pamela woo, 'climber' adı verilen asansörün, başta anten ve denge ağırlığı olmak üzere dört kısımdan oluşacağını ve zamanla geliştirileceğini belirtti.
woo, uzay asansörünün uyduları roketle taşımaktan çok daha etkili olduğunu belirterek, roketin taşıdığı yükü yörüngeye çıkarmak yerine asansöre iletmek için kullanılabileceğini ifade etti.
araştırma hakkında yorumda bulunan vanier college fizik profesörü stephen cohen, 'güneş enerjisiyle çalışacak tam fonksiyonlu veya kısmi uzay asansörlerinin düşük yörünge görevlerinde roketlere olan bağımlılığı ciddi oranda azaltacağını' belirtti.
kaynak: acta astronautica
Yorumlar